Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Arab, Bikin Ngiler
Lagi mencari inspirasi Bagaimana Membuat Biskut Arab Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Arab Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menghidangkan Cara Gampang Membuat Biskut Arab Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Arab enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Arab yang bisa kalian jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Arab adalah 51 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Arab diperkirakan sekitar 20 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Biskut Arab sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Biskut Arab menggunakan 4 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
#3C #1stlove Cabaran 3C kali ini saya cooksnap daripada Latipah Nawawi. Tapi saya tak guna warna dan paper cup, tiada stok, huhu. Hanya guna 3 bahan utama sahaja. Wangi sangat kalau pakai minyak ghee tapi nak guna butter / majerin planta pun boleh. Gula boleh kurangkan kalau tak nak terlalu manis, 100g manis cukup rasa. Dalam resipi ni boleh buat 51 biji, saya gentel ada yang besar dan kecil. Kalau saiz kecil mungkin boleh hasilkan lebih dari 50 biji. Terpulang saiz masing-masing jumlah hasil biskut ya. Kalau tak nak golek dalam gula icing, sebelum bakar, boleh guna garfu tekan atas biskut supaya ada corak garis-garis, cantik juga.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Arab:
- 150 g / 1 tin kecil minyak ghee
- 100 g gula aising (anyak)
- 250 g tepung gandum(anyak)
- 50 g serbuk almond (optional)
Langkah-langkah membuat Biskut Arab
- Kacau ghee dan gula hingga sebati atau tukar warna.
- Tambah tepung gandum dan serbuk badam. Sebatikan.
- Gentelkan bentuk bebola.
- Bakar 150 darjah celsius. 20 minit. Jangan bakar lama, nanti jadi keras.
- Setelah sejuk, golek dalam gula aising kalau suka. Boleh simpan dalam botol kedap udara.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Arab yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!