Bagaimana Menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸 yang Enak
Lagi mencari ide Resep Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸, Enak yang unik?, Cara Gampang Membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸 yang Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸 yang Lezat untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸 yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸 yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar mengenai Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸 yang bisa kamu jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸 sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸 menggunakan 10 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Jom buat biskut raya! Tahun lepas dah share..tahun ni share lagi..takde idea lain dah..🤣🤣 #cppassport USA 🇺🇸 Italian-American cookies
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸:
- 250 g butter
- 150 g gula kastor
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 cawan tepung red rose/tepung biskut/tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu teh empleks/ 1 sudu besar tepung beras
- 3 sudu besar serbuk badam (optional jika ada) uchu masukkan sekali menjadikan sukatan 2 cawan tepung)
- 3 biji putih telur sahaja (gred A)/ 120 - 140 g
- Pewarna (optional)
- Nota: kalau takde loyang seperti ini, boleh pipekan adunan atas baking paper sahaja atau macaroon mat
Cara untuk membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸
- Campurkan dan whisk tepung red ros, tepung jagung, empleks dan serbuk badam. Kemudian ayak.
- Kacau sebati butter dan gula. Tak perlu sampai kembang.
- Masukkan putih telur sedikit demi sedikit bersama esen vanila. Pukul sebati.
- Bahagikan adunan sama banyak dalam bekas berasingan. Tambahkan pewarna yang disukai. Kacau rata. (Pewarna gel lebih baik kerana warna biskut tak pudar ketika bakar)
- Pindahkan ke dalam piping bag. Sapu loyang dengan butter. Pipekan warna atas loyang lidah kucing. (Pewarna adalah optional, boleh buat tanpa sebarang pewarna) Tips: Jika tiada acuan ini, boleh pipekan atas baking paper dengan cara letak acuan ring, pipekan adunan di dalamnya. Kemudian angkat acuan untuk pipekan seterusnya atau gunakan macaroons mat.
- Panaskan oven pada suhu 160c. Laraskan rak kedua (dari 4 layer) dari bawah. Kemudian turunkan suhu pada 150c. Bakar biskut selama 10-12 minit atau sehingga biskut boleh gelongsor dari acuan apabila ditolak. Elak terlebih bakar supaya warna tidak pudar. (Bergantung suhu oven masing2)
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Lidah Kucing Pelangi 🇺🇸 yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!