Resep Biskut Susu Gebu, Lezat
Sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Biskut Susu Gebu Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Susu Gebu Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Resep Biskut Susu Gebu yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Susu Gebu yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Susu Gebu, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Susu Gebu enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Berikutnya adalah gambar seputar Biskut Susu Gebu yang bisa kamu jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Biskut Susu Gebu sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Biskut Susu Gebu menggunakan 4 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Mulut teringin nak kudap2..maka terjadilah biskut susu ni.. Sebenarnya saya reka je nama dia sebab saya tak tahu nama sebenar biskut ni 😆 3-4 hari lepas saya terjumpa video resepi ni di page orang Indonesia di laman FB..dia beritahu "cemilan 3 bahan" saja..tak ada pulak beritahu namanya 😅 Saya tertarik nak mencuba sebab hanya guna 3 bahan saja..iaitu telur, susu pekat & tepung jagung saja. Tapi sukatan resepinya sikit sangat..hanya dapat dlm 20 biji. Jadi saya gandakan 3 kali ganda daripada sukatan asal..dapat la 72 biji. Kalau di ikutkan biskut ni di bakar di atas dapur gas saja menggunakan magic pan..tapi memandangkan saya buat banyak, jadi saya bakar dlm oven terus. Rasanya seperti semperit susu sikit. Bezanya semperit susu menggunakan butter..biskut susu ni menggunakan telur..saya tambah sedikit esen vanila utk bagi lebih rasa & utk hilangkan hanyir telur..dan saya buat coraknya sekali sebab resepi asal tak buat corak.. Alhamdulillah, suami & anak2 suka makan..buat kudap2 ketika santai @ menonton tv..
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Susu Gebu:
- 3 biji kuning telur gred B
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 2 1/2 cawan tepung jagung atau secukupnya
- 1 sudu teh esen vanila
Langkah-langkah membuat Biskut Susu Gebu
- Kacau kuning telur bersama susu pekat. Kemudian, campur esen vanila. Yang ni saya tambah sendiri, resepi asal tak letak
- Campur tepung jagung sedikit demi sedikit. Kacau dgn sudu dulu. Bila ia semakin nak menjadi doh, gaul dgn tangan pulak. Ia akan menjadi doh yg tak keras sangat & sedikit melekit sebab penggunaan susu pekat & telur
- Bahagikan kpd 2 bahagian. Campur pewarna pink & kuning atau ikut warna yg di ingini. Bulat2kan sebesar biji guli atau ikut saiz yg di sukai
- Kemudian, tekan dengan garfu. Mula2 tekan melintang, then tekan menegak utk coraknya. Resepi asal dia bulatkan saja..tak buat corak macam ni
- Bakar di dlm oven pada suhu 150°c selama 15-20 minit atau hingga masak. Boleh jgk nak bakar di atas dapur gas menggunakan magic pan seperti resepi asal
- Sejukkan & boleh simpan di dlm bekas kedap udara
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Susu Gebu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!