Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ², Sempurna
Anda sedang mencari ide Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang Enak memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi panduan cara memasak Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang Lezat Sekali untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ², mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Next adalah gambar seputar Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang bisa Anda jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² menggunakan 9 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
#cppassport Biskut kedua Aznie lebaran kali ni. Biskut fav hubby tak lain tak bukan Biskut Mazola @ kacang. Suka betul Qaseh bila makan. Mula suruh dia rasa, dia tak nak. "Adik tak suka kacang yang ni" dia cakap. Suruh juga cuba makan satu. Lepas makan dia datang balik. "Boleh tak adik nak 5 je, sedap sangat" katanya.πEhhhh bukan tadi cakap tak suka kacang ni ke. "Adik saje je cakap macam tu, tapi adik memang suka. Tau kacang ni sedap sangat" katanya. Ayat bodek dia keluar dah. Habis makan dia tunjuk balang. " Yang tu adik punya tau, yang lain bagi kakak dengan abab (abang)"π€¦π»ββοΈTu diaaaa . Siap pesan awal-awal pulak tu. Biskut berasaskan kacang begitu popular di banyak negara. Taukah semua?? Sejarah kacang adalah dari Amerika Selatan, kemudian masuk ke Asia, timur melintasi Lautan Atlantik dan kembali lagi ke Amerika Utara. Biskut kacang pertama juga berasal dari Amerika Selatan juga. Manakala mentega kacang pertama kali diperkenalkan di Pesta Dunia St. Louis pada tahun 1904 dan menjadi sumber protein yang enak semasa perang dunia pertama.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ²:
- 2 cawan kacang tanah
- 2 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu besar butter
- 1/2 cawan gula halus
- Secubit garam
- 1/2 cawan minyak jagung mazola
- Bahan Sapuan
- 1 biji kuning telur untuk glaze
Langkah-langkah membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ²
- Cara Kacang tanah disangai tanpa minyak. Buang kulit dan kisar sederhana halus. (Aznie beli kacang yang dah siap dikisar. Tapi Aznie sangai kejap supaya biskut tahan lebih lama)
- Satukan semua bahan kecuali minyak jagung dan kuning telur.
- Tuang sedikit demi sedikit minyak jagung hingga doh adunan boleh dibentuk.
- Canaikan dan terap dengan acuan pilihan (Aznie guna bentuk kacang)
- Susun biskut diatas dulang pembakar dan glaze dengan kuning telur. Letak kacang sebagai hiasan. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak.
- Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak
-
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!