Cara Gampang Menyiapkan Kek Lapis Roti Merie, Lezat
Anda sedang mencari ide Resep Kek Lapis Roti Merie yang Lezat Sekali yang unik?, Resep Kek Lapis Roti Merie, Menggugah Selera memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara memasak Resep Kek Lapis Roti Merie yang Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kek Lapis Roti Merie yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kek Lapis Roti Merie, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Kek Lapis Roti Merie enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Next adalah gambar tentang Kek Lapis Roti Merie yang bisa sobat jadikan wawasan.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Kek Lapis Roti Merie sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Kek Lapis Roti Merie memakai 9 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
#goldenapron2020 #telurantarabangsa Kek Lapis Sarawak- mewah dengan penggunaan telur, mentega primium, sekaya dan horlicks. Tak salahlah jika harganya yang mahal. Berbaloi dengan bahan, penat lelah dan masa yang peruntukkan. Kek lapis cikgu menggunakan sepenuhnya Roti Merie atau nama lainnya biskut merie tanpa menggunakan tepung gandum dan versi bajet agar kek mewah ini mampu dihasilkan oleh semua lapisan masyarakat di Malaysia ataupun di dunia dan tanpa perlu ke Sarawak. Walaupun ia bajet, rasa dan kesedapannya setaraf kek lapis Sarawak yang lain. Selamat Mencuba😊. Nota: 1) cikgu guna loyang 8”x8”. Dapat 6 lapis. Jika nak lapisan yang lagi tebal boleh guna loyang yg lebih kecil. 2) 5 biji telur jika menggunakan telur saiz A
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Kek Lapis Roti Merie:
- 4 biji telur saiz AA
- 1/4 cawan gula aising
- 200 g marjerin ADELA
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 3 sudu besar sekaya
- 1/2 cawan horlicks
- 3/4 cawan tepung roti/biskut merie
- 3 titis Pewarna kuning, hijau, coklat
- 32 keping biskut/roti merie
Langkah-langkah untuk menyiapkan Kek Lapis Roti Merie
- 1. Satukan telur, gula aising dan marjerin. Pukul rata/kembang dan ketepikan.
- 2. Masukkan susu pekat manis, sekaya, horlicks dan tepung roti/biskut merie. Kacau rata.
- 3. Bahagi adunan kepada 3 bahagian. Letak pewarna hijau/kuning/coklat setiap satu. Kacau rata
- 4. Lapik loyang dan tuangkan separuh adunan warna hijau. Ratakan dan kukus ~ 5 minit. Tuangkan separuh adunan warna coklat, ratakan dan susun biskut merie. Kukus lagi. Tuangkan separuh adunan warna kuning, ratakan dan kukus lagi Ulangi langkah melapis sehingga adunan habis.
- 5. Setelah habis melapis, kukus lama sedikit (~15 min) bagi memastikan kek betul2 masak. Bakar kek di dalam oven 180C dalam 10 minit (untuk kek yang tahan lama)
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Kek Lapis Roti Merie yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!