Resep Biskut kacang (mazola) Anti Gagal
Sedang mencari ide Resep Biskut kacang (mazola) yang Enak Banget yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut kacang (mazola), Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menyajikan Resep Biskut kacang (mazola) yang Sempurna untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut kacang (mazola) yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut kacang (mazola), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut kacang (mazola) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut kacang (mazola) yang dapat Anda jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang (mazola) adalah 2 balang kecil. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Biskut kacang (mazola) yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut kacang (mazola) memakai 6 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Baca Juga
Pertama Kali mencuba membuatnya.. alhamdulillah bolehlah untuk makan2 sendiri.. Sumber: cookpader sue bleeza.. #cookpadmalaysia #recooked
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Biskut kacang (mazola):
- 2 cawan tepung gandum (saya guna 4 cawan)**
- 1 cawan kacang tanah Yang telah digoreng Dan Di kisar **
- 1 cawan gula tebu dikisar halus (saya guna 1/2 cawan sahaja)**
- 1 cawan minyak masak
- 1 biji kuning telur untuk sapuan (saya guna 2 biji kuning telur)
- Sedikit kacang tanah untuk hiasan
Langkah-langkah membuat Biskut kacang (mazola)
- Campurkan terlebih dahulu bahan2 kering (**). Gaul sehingga sebati.. kemudian masukkan minyak masak.
- Uli Dan bentukkan adunan tadi menjadi doh Yang besar. Pastikan semua bahan sebati Dan doh kelihatan berminyak.
- Bentukkan doh tadi mengikut saiz Yang dikehendaki..Dan hiasakan dengan kacang tanah.
- Preheat oven 170°c 10 minit.. kemudian bakar pada suhu 170°c selama 20 minit. 10 minit pertama membakar, keluarkan semula untuk sapuan telur kuning Dan sambung bakar 10 minit sehingga keperangan. (Saya guna 25 minit, 10 minit bakar pertama, sapu telur kuning Dan sambung bakar 15 minit sehingga keperangan. Jangan hangus).
- Sejukkan Dan simpan Dalam bekas kedap udara.. siap 🥰
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut kacang (mazola) yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!