Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir Anti Gagal
Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir yang Enak memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Resep Biskut Kerang / Biskut Pasir Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Kerang / Biskut Pasir yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Kerang / Biskut Pasir, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar tentang Biskut Kerang / Biskut Pasir yang dapat Anda jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Biskut Kerang / Biskut Pasir menggunakan 11 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Biskut legend yang digemari ramai... orang sekarang jarangbyang buat biskut ni.. orang dulu-dulu je rajin.. suka dengan rasa biskut ni... sedap dan wangi.. selamat mencuba...
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Biskut Kerang / Biskut Pasir:
- Bahan
- 1 1/2 cawan majerin
- 1 1/4 cawan gula halus
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung kastad
- 3 cawan tepung jagung
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 4 biji kuning telur
- 4 s/b Serbuk koko
- 2 s/b Susu pekat manis
- 1 s/t Esen vanila
Cara untuk menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir
- Cara-caranya - Pukul mentega/majerin hingga kembang dan masukkan telur satu persatu. Pukul lagi...masukkan esen vanila...
- Ayak campuran tepung-tepung & serbuk penaik. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega yang telah kembang.
- Bahagi doh kepada 2 bahagi bahagian. (1)plain (2) + serbuk koko jg susu pekat manis...
- Bentukkan kedua2 adunan memanjang supaya mudah memasuki kedalam acuan
- Cantumkan 2 warna. Masuk ke dalam acuan dan tekan. Potong dengan benang atau dawai besi.
- Masak dalam oven suhu 180’C selama 15 minit.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!