'/> Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal - Ragam Resepi

Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal

Biskut Arab (Egypt)

Lagi mencari inspirasi Resep Biskut Arab (Egypt), Menggugah Selera yang unik?, Resep Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyajikan Bagaimana Membuat Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Arab (Egypt) yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab (Egypt), mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut Arab (Egypt) yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar tentang Biskut Arab (Egypt) yang dapat sobat jadikan ide.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut Arab (Egypt) yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Arab (Egypt) memakai 5 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

#cppassport Sumber asal: Cookpader Puan Nurul. Olahan semula: ha.lim39 : Alhamdulillah sempat siapkan cabaran #3c dengan tema Biskut Arab.Resepi asal Puan Nurul,k ha olah semula mengikut bahan yang ada di rumah sahaja.K.ha gunakan Pure Butter mengantikan minyak sapi dan gula perang menggantikan gula icing.Letak pewarna biru sedikit untuk penambah seri. Kebetulan pula di Kelantan masa ini tengah meningkat kes Covid -19 jadi tak ada keberanian untuk keluar membeli minyak sapi,guna sahaja mana-mana bahan yang ada.Alhamdulillah menjadi dan rasanya hampir sama,sedap dan wangi biskutnya. K.ha buat separuh adunan sahaja,dapatlah 24 biji biskutnya.Terima kasih Nurul untuk inspirasinya.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Biskut Arab (Egypt):

  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 4-5 camb penuh pure butter (Anchor Unsalted)
  3. Secubit garam (rock salt)
  4. 1/4 cawan gula perang
  5. 1/2 camt pewarna biru (Star Brand)

Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Arab (Egypt)

  1. Gaul dan ramas tepung gandum dengan garam dan butter hingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan gula perang,adun hingga bercampur-rata.Kepalkan bulat-bulat,jika masih berderai tambah sedikit lagi butter hingga adunan boleh dikepal.
  3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian.1 adunan plain dan 1 adunan letak dan adun dengan warna biru.
  4. Ambil secubit adunan plain dan secubit adunan biru.Bulatkan,letak di dalam cawan kertas.Buat sampai habis.
  5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160 C - 170 C selama 18 - 20 minit bergantung kepada jenis oven.Siap.
  6. Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara @ dihidangkan.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Arab (Egypt) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.