'/> Bagaimana Membuat Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) Anti Gagal - Ragam Resepi

Bagaimana Membuat Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) Anti Gagal

Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert)

Anda sedang mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert), Enak Banget yang unik?, Resep Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert), Bisa Manjain Lidah memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara menghidangkan Langkah Mudah untuk Menyiapkan Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) yang Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Next adalah gambar mengenai Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) yang dapat Anda jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) menggunakan 6 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Kalau malas nak buat sos karamel atau butterscotch..kaedah ini paling senang. Rebus je tin susu dalam rice cooker. Buat malam sebelum tidur, esok pagi dan boleh gunakan sebagai topping/drizzle. Kalau malas fikir nak tunggu kat dapur la..Nak guna untuk bancuhan dalam kuih pun boleh juga. #susumanis #goldenapron2020

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert):

  1. 1 tin susu pekat manis
  2. Air untuk merebus
  3. Untuk dicairkan jika perlu: (optional)
  4. 1/2 cawan Whipped cream
  5. 1/4 cawan Susu cair/freshmilk
  6. 1 sb butter

Cara membuat Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert)

  1. Buangkan label pada tin.
  2. Tanpa membuka tin, rebus susu bersama tinnya selama 2 1/2 hingga ke 3 jam. Rebus dalam rice cooker pun boleh. Cuma pastikan air tidak kering, tambahkan air jika kurang. Kalau ada rice cooker besar dan ada preset timer lagi bagus, sebab tayah tambah2 air dah. Tinggal je mlm2. (Nak rebus dalam periuk atas dapur pun boleh)
  3. Siap. Boleh dijadikan topping/ drizzle pelbagai sajian dessert. Semasa penggunaan, boleh dicairkan dgn susu cair/freshmilk + butter cair. Boleh juga ditambahkan dengan whipped cream + butter cair. Boleh juga tambah sea salt + butter cair untuk masinkan jadi salted caramel. Kacau sebati.
  4. P/s: nak tuang susu dlm periuk dan masak api perlahan sampai perang mcm nak buat truffel tu pun boleh..Tapi kena tgk2 lah selalu..Uchu ni pelupa kdg2😅. Tapi kalau nak masak mcm tu,better buat sos karamel @ butterscotch mcm cara biasa.. ini kaedah time malas..biasanyer rajin tak buat gini🤣mesti masak sos butterscotch drpd gula perang @ karamel drpd gula putih. Tak salah kan malas?🤣

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Topping Karamel Susu Pekat Manis/Dulce de Leche (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.