Resep Biskut semperit susu cair di mulut yang Lezat
Sedang mencari ide Resep Biskut semperit susu cair di mulut yang Sempurna yang unik?, Resep Biskut semperit susu cair di mulut yang Sempurna memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara membuat Bagaimana Menyiapkan Biskut semperit susu cair di mulut Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut semperit susu cair di mulut yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut semperit susu cair di mulut, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut semperit susu cair di mulut enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut semperit susu cair di mulut yang dapat sobat jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut semperit susu cair di mulut yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut semperit susu cair di mulut memakai 7 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Kisahnya anak dara mak ada balik,bila dah lama tak bali rumah myla la mengidam nak makan macam2. Dah nak puas ni,tetiba teringat kat kuih raya.mintak maknya buatkan.nak sangat makan katanya. Apalagi mak pun tengok barang kat dapur semua lengakap maka jadila biskut semperit😋😋
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut semperit susu cair di mulut:
- 1 cawan majerin/ butter
- 1 cawan susu pekat
- 1 penutup esen vanila
- 3 sudu besar tepung kastard
- 4 1/2 cawan tepung jagung
- Beberapa titis pewarna kuning
- Coklat chip untuk hiasan
Cara membuat Biskut semperit susu cair di mulut
- Masukkan majerin, susu pekat, esen vanila & pewarna kuning ke dlm bekas & kacau guna senduk semua bahan bagi sebati
- Masukan tepung kastard,kacau rata kemudian baru masukan tepung jagung sedikit demi sedikit.uli dengan hujung jari.
- Tabur sedikit demi sedikit tepung jagung semasa uli supaya doh tidak lembik.
- Kemudian masukan doh kedalam acuan semperit,tekankan acuan doh keatas loyang pembakar.letakkan coklat cips diatas kuih sebagai hiasan
- Panaskan oven dan bakar pada suhu 160°c selama tigapuluh minit atau sehingga masak(bergantung pada kepanasan oven masing masing)
- Biarkan sejuk seketika kemudian bolelah diisi kedalam bekas kedap udara.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut semperit susu cair di mulut yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!