Resep Biskut Kerang / Biskut Pasir yang Enak Banget
Sedang mencari inspirasi Bagaimana Membuat Biskut Kerang / Biskut Pasir Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Kerang / Biskut Pasir yang Menggugah Selera memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara membuat Bagaimana Menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir yang Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Kerang / Biskut Pasir yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Kerang / Biskut Pasir, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Kerang / Biskut Pasir yang dapat Anda jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Biskut Kerang / Biskut Pasir yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Kerang / Biskut Pasir memakai 11 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Biskut legend yang digemari ramai... orang sekarang jarangbyang buat biskut ni.. orang dulu-dulu je rajin.. suka dengan rasa biskut ni... sedap dan wangi.. selamat mencuba...
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut Kerang / Biskut Pasir:
- Bahan
- 1 1/2 cawan majerin
- 1 1/4 cawan gula halus
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung kastad
- 3 cawan tepung jagung
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 4 biji kuning telur
- 4 s/b Serbuk koko
- 2 s/b Susu pekat manis
- 1 s/t Esen vanila
Langkah-langkah untuk membuat Biskut Kerang / Biskut Pasir
- Cara-caranya - Pukul mentega/majerin hingga kembang dan masukkan telur satu persatu. Pukul lagi...masukkan esen vanila...
- Ayak campuran tepung-tepung & serbuk penaik. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega yang telah kembang.
- Bahagi doh kepada 2 bahagi bahagian. (1)plain (2) + serbuk koko jg susu pekat manis...
- Bentukkan kedua2 adunan memanjang supaya mudah memasuki kedalam acuan
- Cantumkan 2 warna. Masuk ke dalam acuan dan tekan. Potong dengan benang atau dawai besi.
- Masak dalam oven suhu 180’C selama 15 minit.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Kerang / Biskut Pasir yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!