'/> Resep Biskut Coklat Bijan yang Sempurna - Ragam Resepi

Resep Biskut Coklat Bijan yang Sempurna

Biskut Coklat Bijan

Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut Coklat Bijan, Lezat yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Coklat Bijan, Sempurna memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyiapkan Cara Gampang Membuat Biskut Coklat Bijan yang Enak Banget untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Coklat Bijan yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Coklat Bijan, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Biskut Coklat Bijan yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa. Next adalah gambar mengenai Biskut Coklat Bijan yang bisa sobat jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Biskut Coklat Bijan sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Biskut Coklat Bijan memakai 9 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Resepi Asal dari Chef Elena (Pemenang Masterchef Australia,Season 8)

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Biskut Coklat Bijan:

  1. 150 gram buttercup
  2. 150 gram gula kastor
  3. 150 gram brown sugar
  4. 4 biji telur
  5. 1 sudu kecil esen vanila
  6. 1 sudu kecil baking powder*
  7. 50 gram serbuk koko*
  8. 200 gram tepung naik sendiri*
  9. serbuk bijan

Cara untuk membuat Biskut Coklat Bijan

  1. Tanda * adalah diayak bersama sama
  2. Gunakan kaedah double boiler,masukkan butter,kacau sehingga tidak berketul
  3. Selepas butter tidak berketul,masukkan gula kastor dan brown sugar bersama-sama,kacau sehingga gula sebati bersama butter
  4. Masukkan telur berserta esen vanilla kedalam bekas sedia rata,pastikan adunan betul betul cair dan sekata
  5. Angkat adunan,tutup api dari kaedah double boiler,sejukkan seketika selama 3minit,kemudian,masukkan perlahan lahan,adunan bertanda * kedalamnya,kacau rata (adunan memag melekit)
  6. Panaskan ketuhar pada 160'C,griskan loyang dengan butter,guna dua buah sudu,untuk bentukan adunan secara membulat (saiz ikut suka) ke atas loyang.tabur bijan di atas adunan yang telah diletakkan atas loyang.Bakar selamat 10 @ 15 minit pada 160'C,(ikut saiz oven).semasa biskut dibakar,adunan memag terbentuk rata seperti biskut,hasilnya sangat memuaskan,kerana resepi ini bertaraf 5 bintang di hotel.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Biskut Coklat Bijan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.