'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Samperit, Enak Banget - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Samperit, Enak Banget

Biskut Samperit

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Membuat Biskut Samperit, Enak yang unik?, Resep Biskut Samperit yang Sempurna memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara membuat Cara Gampang Membuat Biskut Samperit Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Samperit yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Samperit, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Samperit enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar mengenai Biskut Samperit yang bisa kamu jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Samperit sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Biskut Samperit memakai 9 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Biskut kegemaran ni... tak sah raya kalau tak ada time raya... hihihi... selamat mencuba semua...

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Biskut Samperit:

  1. Bahan
  2. 300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan)
  3. 160 g gula aising (bole krgkn klu xnk manis)
  4. 2 kuning telur
  5. 1 camca teh esen vanilla
  6. 240 g tepung gandum*
  7. 100 g tepung jagung
  8. 160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
  9. Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

Cara untuk menyiapkan Biskut Samperit

  1. CARA MEMBUATNYA :-) Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar.
  4. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  6. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...
  7. *gula dan mentega jgn pkl hingga kembang ye.. itu yg akan membuatkn biskut kita kembang waktu membakar..**

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Samperit yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.