Bagaimana Menyiapkan Biskut Sarang Semut Cheese! yang Bisa Manjain Lidah
Lagi mencari inspirasi Resep Biskut Sarang Semut Cheese! yang Enak Banget yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Sarang Semut Cheese! yang Bisa Manjain Lidah memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara memasak Resep Biskut Sarang Semut Cheese! yang Enak Banget untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Sarang Semut Cheese! yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Sarang Semut Cheese!, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut Sarang Semut Cheese! enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Next adalah gambar seputar Biskut Sarang Semut Cheese! yang dapat sobat jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Biskut Sarang Semut Cheese! sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Biskut Sarang Semut Cheese! menggunakan 14 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
#goldenapron2020 #minggu7 Sesiapa yang tak pernah buat kuih Raya tu, dan baru nak cuba buat, apa kata cuba resepi saya ni, in shaa allah menjadi, sebab saya sertakan sukatan yang betul, kuih pula mudah,bahan-bahan pun ringkas saja, paling best biskut ni sangat sedap nak buat pun mudah,tapi saya modenkan sikit biskut ni, saya tambah cream cheese dalam adunan, jom intai Biskut Raya saya🤩🙈
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Biskut Sarang Semut Cheese!:
- 250 gm Mentega
- 100 gm gula halus
- 250 gm tepung gandum
- 100 gm tepung kastard
- 100 gm tepung jagung
- 2 sudu makan Susu tepung (apa-apa jenama pun bole)
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 sudu teh pewarna kuning
- 2 sudu makan cream cheese (tak letak pun bole)
- Bahan hiasan
- Coklat manik (choclate Rice)
- Mangkuk kertas (paper cup)
- Manik gula warna warni
Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Sarang Semut Cheese!
- Satukan butter,gula,kuning telur, esen vanilla dan pewarna kuning, dan cream cheese pukul hingga sebati.
- Masukkan tepung dan susu gaul rata,kemudian balut dengan aluminium foil atau plastik, sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam.
- Keluarkan adunan dari peti sejuk, kemudian parut, masukkan dalam cawan kertas saiz kecil, kemudian tabur manik gula bewarna warni.
- Bakar pada suhu 180° selama 20 minit, oven saya 40L saiz bezar, so saya bakar pada suhu 150° selama 20minit, bila biskut sudah masak, sejukkan terlebih dahulu baru masukkan dalam balang, siap👍😋
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Sarang Semut Cheese! yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!