Resep Biskut masam manis jalur gemilang yang Enak Banget
Anda sedang mencari ide Resep Biskut masam manis jalur gemilang yang Lezat yang unik?, Cara Gampang Membuat Biskut masam manis jalur gemilang, Menggugah Selera memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyiapkan Resep Biskut masam manis jalur gemilang, Lezat untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut masam manis jalur gemilang yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut masam manis jalur gemilang, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Biskut masam manis jalur gemilang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut masam manis jalur gemilang yang bisa kamu jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut masam manis jalur gemilang adalah 10 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut masam manis jalur gemilang diperkirakan sekitar 2 jam.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut masam manis jalur gemilang yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut masam manis jalur gemilang menggunakan 13 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
#merdeka2020 #goldenapron2020 Biskut hawflakes (masam manis) dihiasi jalur gemilang dan logo hari merdeka 2020,malaysia prihatin Pakej complete dalam satu biskut dapat rasa coklat masam manis, biskut yg berlemak dan jg topingnya yg manis.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut masam manis jalur gemilang:
- Bahagian biskut
- 125 gm marjerin pelangi
- 50 gm gula icing
- 50 gm tepung jagung
- 1 sudu besar susu tepung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 biji kuning telor
- 1 paket coklat masam manis hawflakes dipecah-pecahkan
- 175 gm tepung gandum
- Bahagian toping
- 1 sudu besar meringue powder
- 1 cawan gula icing
- 2 sudu besar air suam, dimasukkan sedikit2 mengikut keperluan
Cara untuk menyiapkan Biskut masam manis jalur gemilang
- Masukkan marjerin, gula dan esen vanilla putar sehingga gebu, masukkan kuning telor, gaul lagi, masukkan tepung jagung dan susu tepung, taburkan coklat hawflakes dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat ditangan.
- Canai doh dan terap mengikut acuan yg disukai. Kemudian bakar didalam oven selama 30 minit pada suhu 180 ° atau sehingga di bawah biskut kering dan keperang perangan
- Sejukkan dulu biskutnya
- Untuk toping nya. Masukkan meringue powder dan gula icing tambah air suam dan putar menggunakan mixer sehingga gebu dan kental. Bahagikan dan warnakan mengikut suka
- Lukis dan warna diatas biskut yg sudah siap dimasak. Selepas siap melukis, masak semula biskut didalam oven pada api paling perlahan suhu kurang dari 60 °selama 10 - 15 minit sehingga topingnya kering
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut masam manis jalur gemilang yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!