Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Suji Makmur Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Bagaimana Membuat Biskut Suji Makmur, Lezat yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Suji Makmur Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Bagaimana Membuat Biskut Suji Makmur Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Suji Makmur yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Suji Makmur, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut Suji Makmur yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar seputar Biskut Suji Makmur yang dapat Anda jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Biskut Suji Makmur yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Suji Makmur memakai 8 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#bazaarramadan #goldenapron2020 Minggu terakhir puasa ni mesti ramai yang tengah busy membakar kuih. Walaupun tahun ini kita tak beraya seperti tahun sebelumnya, kuih raya mesti tersusun diatas meja. Bolehlah anak-anak makan sambil menonton tv. Saya suka sangat kuih atau biskut tradisional. Salah satunya adalah suji Makmur yang berisi kacang tanah yang telah di panggang dan dikisar. Sedapnya Bila masuk kedalam mulut. Terus melekat dilelangit mulut. 😂 Nak mencari biskut raya yang sedap bukan senang. Bagi saya, Kalau harganya biskut tu mahal dan menggunakan kualiti bahan-bahan yang bagus, tidak menjadi masalah. Tapi bukan semua orang boleh beli biskut yang mahal sebab banyak lagi jenis biskut Yang lain untuk di beli. Jadi hari ni saya kongsikan resipi yang bertahun saya buat. Selamat mencuba.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Biskut Suji Makmur:
- 1 kg tepung gandum
- 3/4 cawan gula icing
- 500 gram minyak sapi
- (BAHAN INTI)
- 2 cawan kacang tanah (shantung)
- 3/4 cawan susu pekat
- (BAHAN SALUTAN)
- 2 cawan gula icing
Cara untuk menyiapkan Biskut Suji Makmur
- Sangai tepung Dengan menggunakan api sederhana kecil selama 10 minit sehingga tepung berketul-ketul. Sejukkan Kemudian ayak bersama gula icing.
- Cairkan minyak sapi, biarkan suam. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan gula icing. Adun sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dikepal.
- Untuk menyediakan inti kacang, kisar kacang yang telah di panggang dan dibuang kulit. Kemudian campurkan bersama susu pekat. Gaul sebati.
- Sukat adunan menggunakan sudu penyukat supaya sama besar. Isikan inti kacang. Bentukkan dan susun kedalam loyang. Bakar selama 10-15 minit.
- Bila biskut Makmur sudah sejuk, salutkan dengan gula icing yang telah di ayak. (part salut gula Lupa nak ambil gambar)
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Suji Makmur yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!