'/> Resep Kuih Talam Suji Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Kuih Talam Suji Anti Gagal

Kuih Talam Suji

Sedang mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Kuih Talam Suji yang Bikin Ngiler yang unik?, Cara Gampang Membuat Kuih Talam Suji Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyiapkan Resep Kuih Talam Suji Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kuih Talam Suji yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kuih Talam Suji, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Kuih Talam Suji yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Kuih Talam Suji yang dapat Anda jadikan ide.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kuih Talam Suji yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kuih Talam Suji menggunakan 12 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Lama tak buat Talam Suji ni.. kuih ni memang sedap.. nak buat pun tak susah.. tak rugi mencuba.. resepi dari Chef Hanieliza..

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Kuih Talam Suji:

  1. Lapisan Bawah
  2. 1 1/2 cawan tepung suji
  3. 4 cawan santan cair
  4. 1 cawan gula pasir
  5. sedikit garam
  6. sedikit pewarna kuning
  7. Lapisan Atas
  8. 4 cawan santan pekat
  9. 1 cawan tepung gandum
  10. 2 sudu besar tepung kastad
  11. 2 sudu besar gula
  12. 1 cawan gula merah

Langkah-langkah membuat Kuih Talam Suji

  1. Cara -masukkan semua bahan lapisan bawah kedalam periuk & kacau atas api perlahan hingga agak pekat....
  2. Masukkan kedalam loyang & ratakan.. kukus selama 15- 20 minit... (aznie guna acuan..kukus 10 minit je)
  3. Masukkan semua bahan lapisan atas kedalam periuk...kacau atas api hingga pekat....
  4. Masukkan kedalam loyang td & kukus selama 20 minit.... (aznie kukus 10 minit je dlm acuan tu)
  5. Siap**

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Kuih Talam Suji yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.