'/> Resep Kuih Bahulu #MAHN Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Kuih Bahulu #MAHN Anti Gagal

Kuih Bahulu #MAHN

Anda sedang mencari inspirasi Resep Kuih Bahulu #MAHN Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Kuih Bahulu #MAHN Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara membuat Resep Kuih Bahulu #MAHN Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kuih Bahulu #MAHN yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kuih Bahulu #MAHN, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Kuih Bahulu #MAHN enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang Kuih Bahulu #MAHN yang bisa Anda jadikan contoh.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kuih Bahulu #MAHN yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kuih Bahulu #MAHN menggunakan 5 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Saya suka makan kuih bahulu cicah teh. Masa saya kecil dulu selalu makan kuih tradisi ini bersama arwah ayah. Saya tengok beliau biasa mencicah kuih ini ke dalam teh...saya pun ikutlah sehingga kini😄 Dulu kuih ini dibakar menggunakan sabut kelapa, sekarang bakar atas dapur atau guna oven pun boleh. Kerana tak punya acuan kuih bahulu maka saya bakar adunan dalam acuan tart.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Kuih Bahulu #MAHN:

  1. 4 bj telur
  2. 125 grm gula pasir
  3. 200 grm tepung gandum
  4. 1 sudu teh esen pisang / vanila
  5. Coklat emulco (optional)

Cara membuat Kuih Bahulu #MAHN

  1. Panaskan oven 200°C. Oles acuan dgn minyak.
  2. Campurkan telur, gula pasir dan esen pisang / vanila. Mix hingga putih berjejak (lebih kurang 10 minit)
  3. Masukkan tepung gandum dan kaup terbalikkan guna spatula
  4. Jika hendak membuat corak ambil 3 sudu makan adunan dan campurkan dengan coklat emulco. Sudukan adunan ke dalam acuan 3/4 isi. Jika nak corakkan : Titikkan adunan coklat kemudian lorekkan guna lidi.
  5. Bakar dalam oven guna api atas dan bawah selama 8 minit atau sehingga bahulu kekuningan. Setelah sejuk keluarkan bahulu dari acuan dgn cara dicungkil menggunakan lidi.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Kuih Bahulu #MAHN yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.