'/> Resep Kueh Siput, Enak - Ragam Resepi

Resep Kueh Siput, Enak

Kueh Siput

Sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kueh Siput yang Lezat yang unik?, Resep Kueh Siput, Bisa Manjain Lidah memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara membuat Resep Kueh Siput Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Kueh Siput yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kueh Siput, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Kueh Siput enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Seterusnya merupakan gambar seputar Kueh Siput yang bisa kamu jadikan contoh.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Kueh Siput yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kueh Siput memakai 12 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Kueh siput ni sedap kalau dia rasa pedas lebih sikit dan rangup kruk krak😋 #marathonRaya #kudapan #minggu4 #PeraduanResepi

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Kueh Siput:

  1. 1 kilogram tepung gandum
  2. 4 sudu makan membukit tinggi mentega yang dicairkan
  3. Garam gula dan serbuk perasa secukup rasa
  4. 1 sudu makan serbuk kari
  5. 4 tangkai daun kari
  6. Bahan Kisar
  7. 2 sudu teh jintan manis*
  8. 200 gram udang kering (goreng dengan sedikit minyak)*
  9. 15 tangkai cili kering @ * ikut
  10. kepedasan masing-masing.Nak lagi pedas tambah lada hidup
  11. 4 ulas bawang kecil saiz 20 sen lama *
  12. 2 ulas bawang putih *

Langkah-langkah untuk membuat Kueh Siput

  1. Kisar bahan yang bertanda dengan sedikit air. Jangan lupa goreng terlebih dahulu udang kering untuk lagi wangi aroma kuih siput anda.Sementara itu cairkan mentega tadi atas api kecil dan biarkan sejuk.
  2. Masukkan mentega cair yang telah sejuk sedikit demi sedikit ke dalam tepung yang telah dimasukkan rempah kari.Gaul sebati barulah masukkan bahan kisar sedikit demi seidikit. Uli hingga menjadi doh.Jika masih keras, baru masukkan sedikit air ya.Jangan lupa bahan kisar tadi sudah ada air di dalamnya.
  3. Ambil sedikit doh dan gentelkan bulat-bulat lebih kurang 1 cm dan golekkan atas acuan kuih siput.Ulang langkah ini sehingga doh habis.
  4. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Masukkan kuih siput yang telah siap di gentel dan goreng bersama daun kari sehingga keperangan. Daun kari masukkan waktu kuih siput hampir nak masak, kalau masuk awal terlalu garing daun kari tu atau hangit.Nanti tak sedap.
  5. Sejukkan dan simpan kuih siput rangup ini dalam bekas udara.Memang berbaloi jika anda ikuti tips dan resepi kuih siput di atas.Selamat mencuba.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Kueh Siput yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.