Resep Kacang Botak Lemak Manis Anti Gagal

Anda sedang mencari ide Resep Kacang Botak Lemak Manis Anti Gagal yang unik?, Resep Kacang Botak Lemak Manis, Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan membagikan tutorial cara membuat Resep Kacang Botak Lemak Manis yang Sempurna untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kacang Botak Lemak Manis yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kacang Botak Lemak Manis, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Kacang Botak Lemak Manis enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Selanjutnya merupakan gambar tentang Kacang Botak Lemak Manis yang bisa kalian jadikan wawasan.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kacang Botak Lemak Manis yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kacang Botak Lemak Manis menggunakan 6 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
#unique2u Menjelang hari raya banyak menu wajib kena buat, kalau tak buat tak lengkap rasanya. Bila part kuih raya tu kita suka sangat dengan kacang botak makanya dua ke tiga balang mesti disediakan sebab bukan saya seorang yang berebut balang.. saudara-mara pun suka hehehe... sedap.. Sebelum ni selalu buat kacang tanah sempoi gaul je terus dengan tepung dan rasanya pun pedas sebab guna cili. Tiba-tiba suatu hari tu, makcik hantar mesej, dia kata "trylah buat kacang botak licin lemak-lemak manis ni mesti kau suka.. kau kan suka yang botak dan licin" hahaha.. sempat lagi tu mengusik kita tau..hihihi Rasa teruja dan tak sabar nak cuba.. kita terus tunaikan.. best sangat bila jadi yahoooo!!! senyum sengeh meleret.. sesuai dengan selera dan citarasa.. makan tak boleh berhenti maknanya sedaplah tu.. Semenjak tu kerap buat si botak licin ni :) Bahan-bahan mudah sangat.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Kacang Botak Lemak Manis:
- 500 gm kacang tanah
- 500 gm tepung gandum
- Pes telur :
- 125 gm butter **
- 1 1/2 cawan gula **
- 3 biji telur **
Langkah-langkah untuk membuat Kacang Botak Lemak Manis
- Bersihkan kacang tanah, toskan hingga kering, jika rajin boleh sangai sebentar. Saya tak sangai.
- Satukan bahan bertanda (**) kisar halus, tuang ke dalam bekas.
- Sediakan dulang / loyang atau bekas yang sesuai untuk step salut kacang tanah dengan tepung. Ambil segenggam kacang tanah, letak di atas dulang dan diikuti 2 atau 3 sudu besar pes telur, jika tak cukup boleh tambah. Kemudian golek dan ratakan kacang sambil menabur tepung dan tampikan. Yang bersalut boleh asingkan ke dalam bekas lain dahulu. Ulang buat hingga kacang habis.
- Panaskan minyak yang banyak, goreng hingga kacang itu rangup warna keemasan, angkat dan toskan minyak.
- Apabila sejuk boleh simpan di dalam balang kedap udara.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Kacang Botak Lemak Manis yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!