'/> Resep Biskut Makmur, Sempurna - Ragam Resepi

Resep Biskut Makmur, Sempurna

Biskut Makmur

Sedang mencari inspirasi Resep Biskut Makmur, Lezat Sekali yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Makmur Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Cara Gampang Membuat Biskut Makmur Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Makmur yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Makmur, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Biskut Makmur yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar tentang Biskut Makmur yang dapat sobat jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Makmur adalah 70 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Makmur diperkirakan sekitar 30 minit.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Makmur yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Makmur menggunakan 6 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Resepi turun temurun dari arwah bonda Mahyun, moga akan kekal abadi di Hatiku. Ramai yang suka dan mudah je untuk di buat. Sekali makan pasti terkenang-kenang. #Rayapertama #CookpadMalaysia #Peraduanresepi

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Biskut Makmur:

  1. 1 kg Tepung Gandum
  2. 400 gm minyak sapi
  3. 1 cawan susu tepung
  4. 1 mangkuk gula icing
  5. 1 cawan kacang tanah
  6. Secubit garam

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Makmur

  1. Cuci kacang tanah lalu goreng kacang tanah tanpa minyak dan buang kulitnya. Cairkan minyak sapi. Biarkan suam-suam untuk digaul dengan tepung gandum.
  2. Goreng tepung gandum tanpa minyak sampai wangi dan ringan. Api sederhana.
  3. Masukkan tepung gandum, secubit garam dan susu tepung dalam mangkuk lalu gaul rata. Curahkan minyak sapi sedikit demi sedikit hingga doh terbentuk kerana minyak sapi 400 gm tidak akan habis selepas doh terbentuk.
  4. Bakar dalam suhu 160 darjah celcuis selama 20 minit. Gaulkan biskut makmur dengan gula icing setelah sejuk agar biskut tidak pecah. Masukkan dalam mangkuk kertas kecil. Biskut makmur sedia untuk dihidangkan.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Makmur yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.