Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate, Bikin Ngiler

Lagi mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate yang Bikin Ngiler memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Resep Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate yang bisa kamu jadikan inspirasi.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate memakai 16 jenis bahan dan 14 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Waktu aruah tok dan mak masih ada,setiap kali Hari Raya dapatlah merasa Ketupat Dakap Kelantan ini.Sehari sebelum raya sibuklah di dapur menolong mereka menyediakanya.Tugas K ha biasanya hanya mengikat ketupat kemas-kemas dengan tali dari pelepah pisang ketika itu.Yang lain semua tok dan mak yang buat. Selepas kedua-duanya tiada tak pernah lagi merasa Ketupat Dakap Kelantan berinti Kacang ini.Yang biasa ditemui hanyalah Ketupat Dakap Pisang (yang ini setiap hari ada sahaja orang jual di Pasar Tani @ di gerai kuih). Ketupat Dakap yang aruah tok dan mak buat sedang-sedang sahaja manisnya,lemak,padat dan alhamdulillah sedap pada k.ha. Rasa bersyukur sangat bila ada cabaran Ketupat Dakap di Cookpad,dapatlah keberanian untuk cuba masak sendiri.Alhamdulillah berjaya akhirnya walaupun mungkin tidak sama dengan airtangan kedua-duanya. K.ha ikut semua cara mereka menyediakan ketupat cuma derhaka pada tali pengikatnya.Kat rumah tak ada pokok pisang,daun pun dibeli jadi guna sahajalah tali rafia. Yang rasa payah nak merebus boleh sahaja dikukus.Cuma bila merebus ini ketupat lebih tahan lama dan tak cepat basi (biasanya tahan dalam 2-3 hari).
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate:
- Bahan A:
- 80-100 gram Kacang Ketupat
- Air secukupnya untuk merebus
- 1/2 camca kecil KFC Garam Gunung Saji
- Bahan B:
- 300 gram Tepung Pulut Susu
- Air untuk merendam pulut secukupnya
- Bahan C:
- 300 gram Santan Segar segera
- 3-4 camca besar gula
- 1 helai Daun Pandan disimpul
- 1/2 camca kecil KFC Garam Gunung Saji
- Bahan lain:
- Daun Pandan secukupnya untuk melapik (optional)
- 8 keping Daun Pisang (siap dilayur)
- Tali Rafia secukupnya untuk mengikat
Langkah-langkah untuk menyiapkan Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate
- Cuci bersih Kacang Ketupat.Rendam dalam air selama 4 - 5 jam @ semalaman. Bilas,toskan. Rebus hingga empuk.
- Pulut dicuci hingga jernih airnya,rendam dalam 1/2 jam. Bilas,masukkan dalam penapis,lalukan di bawah air paip,toskan. (Langkah ini perlu supaya Ketupat Dakap tahan lebih lama dan tidak cepat basi).
- Lapik bahagian dalam pengukus dengan Daun pandan (supaya pulut wangi). Masukkan Pulut Susu.Kukus dalam 20 minit. Keluarkan pulut,masukkan ke dalam mangkuk.Ketepikan.
- Sementara itu,masukkan Santan Segera bersama Gula,Daun Pandan dan Garam Gunung Saji ke dalam periuk.
- Masak santan hingga mendidih.Pastikan sentiasa dikacau supaya santan tidah berketul.
- Gaul santan bersama pulut dan Kacang Ketupat hingga rata.
- Biarkan dalam 15 minit supaya santan meresap ke dalam pulut.
- Ambil 1 senduk pulut,letak di atas Daun Pisang yang siap dilayur.Kemaskan Ketupat Dakap.
- Gulung kemas seperti di dalam gambar. Lipat kedua hujung kiri dan kanan ketupat sambil dikemaskan.
- Tangkupkan 2 biji Ketupat (bahagian lipatan di tengah-tengah).
- Ikat kemas-kemas menggunakan Tali Rafia,buat sampai habis (dapat 4 pasang Ketupat Dakap).
- Lapik bahagian bawah periuk dengan Daun Pandan (supaya ketupat tidak hangus). Masukkan ketupat di dalam periuk.
- Masukkan air separas ketupat tadi.Rebus hingga masak. Ketupat sudah masak bila 3/4 kering dan berbunyi seperti kita sedang menggoreng.Lihat video. Tutup api.Keluarkan Ketupat Dakap dari periuk,toskan. Siap.
- Hidangkan.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Ketupat Dakap Kelantan / Tupat Dakap Kelate yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!