'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang Enak - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang Enak

Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis

Lagi mencari ide Bagaimana Membuat Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis, Bikin Ngiler yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menghidangkan Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar tentang Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang bisa sobat jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis adalah 4-5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis diperkirakan sekitar 1 jam.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis menggunakan 20 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

First time buat ketupat pulut dakap. Kenapa panggil dakap? Sebab 2 pulut yang dibungkus dengan daun pisang, didakapkan dan diikat kemas. Berdakap lah dia dikuku hingga masak. Rasa sama mcm rasa lemang dan ketupat palas, cuma cara penyediaannya yg berbeza. Resipi asal pulut dakap adalah sejenis kuih manis, pulut berinti pisang. Saja faa olah jadi ketupat biasa sbb ada faa google, ketupat pulut dakap memang ada dan dihidangkan dipagi raya. Tak hidang dengan rendang, faa hidangkan dengan sambal tumis bilis. Padu!

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis:

  1. Bahan Ketupat Pulut Dakap
  2. 1/2 kg beras pulut
  3. 1 kotak kecil santan
  4. 3-4 helai daun pandan
  5. 1 kotak air (bilas kotak santan)
  6. Garam dan gula secukup rasa
  7. Bahan Sambal Bilis
  8. 2 +1 biji bawang besar
  9. 2 ulas bawang putih
  10. 7-9 tangkai lada kering(rendam sampai lembut)
  11. 1/2 cawan minyak masak
  12. 1 cawan ikan bilis
  13. 1 asam keping
  14. 1/2 keping kecil gula melaka
  15. 1 kiub ikan bilis
  16. 1 cawan air
  17. Garam dan gula secukup rasa
  18. Bahan bungkus
  19. Daun pisang secukupnya (dipotong, basuh bersih, lap kering & dilayur)
  20. Tali guni/rafia secukupnya

Langkah-langkah untuk menyiapkan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis

  1. Basuh bersih pulut. Rendam 1-2 jam. Toskan. Masukkan dalam periu dengan semua bahan lain. Sesuaikan rasa. Masak guna rice cooker separuh masak sahaja. Tutup plag, keluarkan, kacau pulut dan sejukkan.
  2. Panas pengukus. Ambil daun pisang, letak 2 sudu besar pulut ditengah, bungkus kemas-kemas. Buat sampai habis. Ambil dua bungkus, dakapkan kemas supaya bungkusan xterbuka.
  3. Ambil tali, ikat bahagian atas, lilitkan tali keliling pulut. Buat kemas kemas supaya tak terburai, ikat bahagian bawah. Buat sehingga habis. Kukus ketupat pulut dakap 5-10 minit.
  4. Bila dah siap kukus, tutup api. Potong ketupat pulut dakap dan hidangkan dengan sambal bilis atau boleh juga dengan rendang atau kari.
  5. Cara nak buat sambal bilis, kisar 2 biji bawang besar, bawang putih dan lada kering dgn sedikit air sampai lumat. Sebiji bawang lagi dihiris halus. Panaskan minyak, goreng bawang hiris dan ikan bilis hingga layu. Masukkan bahan kisar dan tumis sampai garing dan pecah minyak. Masukkan air, gula melaka, asam keping dan kiub ikan bilis. Kacau sampai garing. Perasakan garam dan gula secukup rasa. Kacau sampai sambal betul betul garing & pecah minyak.
  6. Bila sambal dan masak dan garing elok, tutup api. Siap.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.