'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet) yang Bisa Manjain Lidah - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet) yang Bisa Manjain Lidah

Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet)

Anda sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet), Enak Banget yang unik?, Resep Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet) Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara membuat Bagaimana Menyiapkan Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet), Bikin Ngiler untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet) yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet), mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar mengenai Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet) yang bisa Anda jadikan contoh.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet) yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet) memakai 9 bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

 #perak #goldenticket #cookpadmy1stbday Dah lama sangat Aznie tak makan jeruk buah betik.. semalam teringin sangat rasa nak makan.. teringat resepi jeruk betik dari chef Asma Nordin yang lama dah Aznie save.. Jadi semalam Aznie suruh anak bujang Aznie tolong belikan buah betik separuh masak 2 biji.. Tak lama lepas tu dia hantar gambar nak yang mana satu.. dia tak tau.. bahagian depan penuh dengan buah betik yang masak.. cuma bahagian belakang je buah betik separuh masak.. jadi Aznie bagitau ambil buah yang kat belakang tu dua biji.. ok katanya.. Sampai kat rumah dengan komfidennya dia bagi.. ni dah beli dah.. sekali tengok tak tau la nak marah ke nak gelak.. sebiji dia beli besar ya amat.. sebiji lagi kecik bebeno .. besar sikit dari penumbuk.. hahahaha.. ajenya la anak oiiiiii.. dia kata beli buah betik anak beranak... tu mak dengan anak dia.. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ aje suka nyakat betul la.. apa-apa pun ni pun dapat bayak tau.. satu bekas bahulu tapaware bulat yang besar tu... Sangat-sangat puashati.. suka sangat.. memang rangup..

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet):

  1. Bahan
  2. 3 @ 4 biji betik mangkal- betik yang keras bukan yg dah masak
  3. 3 sudu besar kapur makan
  4. 1 Cawan cuka
  5. 1 Cawan Gula Pasir Kasar
  6. 5 sudu kecil garam halus
  7. 15 biji asam boi putih
  8. 20 biji cili padi- (10 biji di hiris.. 10 biji tak pyh hiris)
  9. boleh kurangkan klu tak suka pedas***

Langkah-langkah membuat Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet)

  1. 1.Kupas Kulit nipis sahaja.. potong seperti dalam gambar.. tebal lebih kurang setengah cm.. jangan nipis.. jangan tebal sgt. Cuci bersih... (Aznie guna 2 biji betik je.. satu biji tu besar..)
  2. 2. Rendam dengan air - paras buah betik sahaja, masukkan kapur makan.. ramas sikit kapur tu hinga hancur. Rendam selama 1 @ 2 jam.
  3. 3.Lepas Rendam 1 @ 2 jam, tak payah bilas dengan air biasa.. toskan bagi kering sahaja.
  4. 4.Masukkan betik kedalam bekas, satukan dengan cuka, gula, garam, asam boi& cili padi.
  5. 5.Pakai sarung tangan, gaul hingga sebati. Masukkan kedalam bekas. Simpan dalam chiller..
  6. 6.Simpan semalaman enak di makan sejuk. Simpan diluar pun ok.
  7. Tips:-*** Wajib Rendam dengan air kapur nak bagi betik ranggup & pejal. *** Pastikan jangan bubuh air masa jeruk betik cukup dengan cuka dan gula sebab bila jeruk gula dan betik tu akan berair. Kalau bubuh air,jeruk tak boleh tahan lama dan akan menghasilkan buih.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Jeruk Betik (Tanpa bahan pengawet) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.