Langkah Mudah untuk Menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang Lezat

Lagi mencari ide Resep 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿, Enak yang unik?, Resep 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara menghidangkan Resep 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang dapat kalian jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 adalah 2 balang kuih. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 diperkirakan sekitar 1 jam.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 memakai 14 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Kenapa Biskut Afghan? Ada yang kata kerana biskut ini kelihatan seperti kawasan pergunungan di Afghanistan; ada yg kata kerana biskut ini direka semasa perang di Afghanistan…tetapi.. yang pasti biskut ini berasal dari New Zealand dan biskut tradisional NZ sejak 80 tahun dahulu….Wowwww😲. Biskut ini sudah viral di Malaysia; menjadi antara pilihan biskut sewaktu perayaan. Ada juga yang menjual biskut ini dimusim perayaan🥳 Rasanya lembut, padat dan teksturnya kaya, dengan kerangupan dari cornflakes. Kandungan mentega yang tinggi menjadikan biskut ini lembut dan cair dalam mulut; serta aising cokelat yang manis diatasnya, mengaburi kandungan gula yang sedikit dan rasa pahit koko. Sungguh sedap! Inspirasi resipi oleh justamumnz #cppassport
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿:
- Penyediaan Adunan Biskut:
- 200 g mentega (lembut atau dicairkan)
- 1/2 caw gula kastor
- 1 1/4 caw tepung gandum serbaguna
- 1/4 caw serbuk koko
- 1 st esen Vanilla
- 2 caw Cornflakes
- Penyediaan Aising Cokelat:
- 1 1/2 caw gula aising
- 1 sb penuh serbuk koko
- 1 st esen vanilla
- 1 st mentega cair
- 1-2 sb air
- Pecan atau walnut untuk hiasan
Langkah-langkah untuk menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan tepung gandum, koko dan vanila. Gaul sebati.
- Masukkan cornflakes dan gaul sederhana membentuk adunan. Ambil satu sudu besar, leperkan dan susun dengan sedikit jarak atas loyang yang telah disapu mentega dan dialas baking paper. Nota: adunan agak lembut.
- Panaskan oven. Bakar pada suhu 180C selama 10-15 min. Biskut ini sangat lembut apabila baru masak.Biarkan selama 5 minit diatas dulang pembakar sebelum disejukkan diatas rak
- Apabila sejuk; sudukan atau paipkan **aising cokelat diatasnya (menggunakan piping bag) Letak pecan atau walnut sebagai hiasan. Bila sejuk; Simpan di dalam balang kedap udara.
- Penyediaan aising cokelat: Dalam mangkuk sederhana, campurkan gula aising, koko, esen vanila dan mentega cair. Campur perlahan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mencapai kelikatan yang sesuai. (Jika terlebih air, tambah sedikit gula aising). Sedia untuk dipaip di atas biskut.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!