Cara Gampang Membuat Ketupat Palas dan Rendang Ayam Anti Gagal

Lagi mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ketupat Palas dan Rendang Ayam Anti Gagal yang unik?, Resep Ketupat Palas dan Rendang Ayam Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara membuat Resep Ketupat Palas dan Rendang Ayam Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ketupat Palas dan Rendang Ayam yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ketupat Palas dan Rendang Ayam, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Ketupat Palas dan Rendang Ayam yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Ketupat Palas dan Rendang Ayam yang dapat Anda jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ketupat Palas dan Rendang Ayam adalah 20 sajian. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ketupat Palas dan Rendang Ayam diperkirakan sekitar 4 jam.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Ketupat Palas dan Rendang Ayam yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Ketupat Palas dan Rendang Ayam memakai 27 jenis bahan dan 19 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
#unique2u #goldenapron2020 Setiap orang berlainan cara sambut raya. Tapi bagi kami yg uniknya mesti ada ketupat palas. Ada ketupat mesti ada rendang. Kalau xde 2 masakan ini memang tak lengkaplah walaupun kuih muih penuh meja. Lebih uniknya ia masak di malam raya. Malam raya adalah malam yg sibuk menyediakan juadah ini. Sama2 berjaga membalut ketupat dan masak rendang. Betapa meriahnya suasana ini. Tiada di waktu2 lainnya. Di sini saya turunkan resepi rendang ayam yg dipadankan dengan ketupat palas. Jom sama2 layan. Rendang ayam dulu kemudian ketupat.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Ketupat Palas dan Rendang Ayam:
- Ramuan untuk rendang
- 2 ekor ayam kampung dipotong kecil
- 5 batang serai
- 3 labu bawang besar
- 1 labu bawang putih
- 150 g cili kering direbus
- 4 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup
- 2 batang kayu manis
- 3 biji bunga lawang
- 5 ulas buah pelaga
- 1 sudu kecil jintan manis *
- 1 sudu kecil jintan putih *
- 1 sudu kecil ketumbar*
- 1 cawan kerisik
- 1 cawan santan
- 3 helai daun kunyit dimayang halus
- 5 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Ramuan untuk ketupat palas
- 3 pelepah daun palas
- 3 kg beras pulut
- 1 1/2 kg santan pekat
- 1 1/2 liter air
- Garam secukup rasa
Langkah-langkah untuk membuat Ketupat Palas dan Rendang Ayam
- Tumbuk bahan2 bertanda *.
- Blend semua bahan.
-
- Panaskan minyak, tumis bahan2 yg ditumbuk sampai naik bau.
- Masukkan bahan2 yg diblen. Masukkan gula. Masak sampai pecah minyak.
- Masukkan ayam. Gaul sampai sebati. Biarkan seketika.
- Masukkan santan dan kerisik. Biarkan sampai agak kering.
- Mayang daun kunyit, taburkan di atas rendang tadi.
- Langkah2 membuat ketupat.
- Buka daun palas dan bentukkan seperti ketupat supaya senang utk membalutnya.
- Masak santan bersama air dan garam. Air perlu dimasukkan sedikit demi sedikit agar pulut tidak lembik. Biarkan mendidih.
- Masukkan beras pulut yg siap dibasuh. Tak perlu direndam. Cukup sekadar dibasuh bersih sahaja. Jika pulut agak keras tambahkan lagi air.
- Kacau sehingga pulut separuh masak. Masak sepenuhnyapun tidak mengapa asal tidak lembik.
- Balut pulut dengan daun palas.
- Setelah siap, masukkan ketupat ke dalam periuk. Masukkan air kira2 setengah drp kandungan ketupat.
- Tutup periuk. Rebus ketupat sampai air kering. Atau sehingga keluar satu bunyi kruk krak daripada periuk itu.
- Kalau nak senang guna sahaja periuk rice cooker. Masukkan air dan tekan on. Secara automatik ia akan masak seperti kita masak nasi.
-
- Selamat mencuba....
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Ketupat Palas dan Rendang Ayam yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!