'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut Coklat Cip Mudah, Lezat Sekali - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut Coklat Cip Mudah, Lezat Sekali

Biskut Coklat Cip Mudah

Sedang mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Biskut Coklat Cip Mudah yang Lezat Sekali yang unik?, Resep Biskut Coklat Cip Mudah yang Menggugah Selera memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara menyajikan Resep Biskut Coklat Cip Mudah Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Coklat Cip Mudah yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Coklat Cip Mudah, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut Coklat Cip Mudah yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang Biskut Coklat Cip Mudah yang dapat Anda jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Biskut Coklat Cip Mudah sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Biskut Coklat Cip Mudah menggunakan 9 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

#goldenapron #week13 Terciptanya resepi biskut coklat cip ni sebab nak buat #octoberphonegraphychallenge untuk Day 15. Pastu kebetulan kelas #tutorwithdhuna pun dapat latihan white photography di mana heronya adalah biskut. Ikut hati boleh je pegi kedai beli biskut. Tapi teringat pulak cabaran goldenapron minggu ke 13 ni belum buat. So kita sekali harung aje lah buat sesuatu yang merangkumi ketiga-tiga task. Omputeh kata "Kill 2 birds with 1 stone" tapi saya kill 3 birds terus. Work smart kekdahnyaaaa... Hehe. Nak bagitahu siap-siap - Tekstur biskut ni lebih pada soft cookies ye.. Kalau nak crunchy boleh tukar guna gula castor atau bakar lama sedikit. Memang sedap dan senang sangat nak buat. Selamat mencuba!

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Coklat Cip Mudah:

  1. 1 3/4 cawan tepung gandum tanpa peluntur
  2. 1/2 sk baking soda
  3. 1/4 sk garam himalaya
  4. 1/2 cawan mentega
  5. 1/2 cawan gula tebu organik
  6. 1/4 cawan gula perang/merah
  7. 1 biji telur size B
  8. 1 sb esen vanilla
  9. 1 cawan coklat cip

Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Coklat Cip Mudah

  1. Panaskan ketuhar suhu 180°C. Campurkan bahan kering - tepung gandum + garam + baking soda. Gaul sebati. Ketepikan.
  2. Masukkan mentega ke dalam mangkuk dan microwave kan selama 40 saat. Mentega hendaklah mencair tetapi tak terlalu panas.
  3. Kemudian campurkan mentega ke dalam mangkuk berisi gula dan pukul sebati. **Saya menggunakan ¾ cawan gula tebu organik sebab gula merah dah abis.
  4. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sebentar hingga sebati.
  5. Campurkan coklat cip ke dalam mangkuk berisi bahan kering tadi. Kaupbalikkan bahan kering ke dalam mangkuk berisi adunan basah sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati.
  6. Tekstur adunan adalah sedikit melekit tapi tak terlalu melekit. Ceduk adunan menggunkan sudu, bentukkan bulat dan susun jarak 2 inci ke dalam loyang pembakar. Bakar selama 13-15 minit, bergantung pada oven masing.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Coklat Cip Mudah yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.