'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut Ala Pepero, Bikin Ngiler - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut Ala Pepero, Bikin Ngiler

Biskut Ala Pepero

Lagi mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Ala Pepero, Lezat Sekali yang unik?, Resep Biskut Ala Pepero Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara memasak Resep Biskut Ala Pepero, Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Ala Pepero yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Ala Pepero, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Biskut Ala Pepero yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang Biskut Ala Pepero yang dapat kamu jadikan ide.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Ala Pepero yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Ala Pepero menggunakan 13 bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Mesti ramai yang suka makan peperokan... apa kata kita cuba buat sendiri... senang je sebenarnya... selamat mencuba semua

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Ala Pepero:

  1. bahan untuk membuat pepero homemade
  2. 1 biji kuning telur
  3. 1 biji putih telur
  4. 250 g coklat masakan
  5. 125 g coklat masakan (putih)
  6. 1/4 cawan susu pekat manis
  7. 2 s/b gula
  8. 1/8 s/k garam
  9. 1/4 cawan mentega (cairkan)
  10. 2 s/b air
  11. 1 1/2 cawan
  12. 1 1/2 cawan tepung gandum
  13. 1/2 s/k baking powder

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Ala Pepero

  1. CARA-CARA UNTUK MEMBUAT PEPERO HOMEMADE -Campurkan susu pekat manis dengan air dan ketepikan.
  2. Satukan tepung, gula, baking powder dan garam.Gaul hingga sebati.
  3. Kemudian masukkan mentega ke dalam adunan tepung, setelah sebati masukkan kuning telur.
  4. Akhir sekali masukkan bancuhan susu tadi. Sekiranya adunan masih melekit, tambahkan tepung hingga adunan menjadi doh.
  5. Balut doh dengan plastik dan simpan dlm peti sejuk selama 20 minit. Tujuannya adalah untuk memastikan doh sebati dan rangup setelah dibakar.
  6. Keluarkan doh dan bentukkan menjadi jejari. Setelah siap, simpan sekejap doh yg dibentuk tadi dalam peti sejuk, lebih kurang 10 minit.
  7. Pastikan oven telah dipanaskan dgn suhu 175 darjah celcius. Keluarkan biskut jejari tadi dan sapukan putih telur dan bakar selama 20-25 minit atau hingga biskut masak
  8. Untuk salutan biskut, cairkan coklat masakan dan jg white coklat dengan kaedah double boiler. Jika kreatif, boleh saja tambahkan pelbagai jenis hiasan coklat mengikut citarasa anda.
  9. Sebelum biskut dicelup ke dalam coklat, pastikan biskut telah sejuk.
  10. Siap....

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Ala Pepero yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.