'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut Ala Pepero yang Bisa Manjain Lidah - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut Ala Pepero yang Bisa Manjain Lidah

Biskut Ala Pepero

Anda sedang mencari ide Bagaimana Membuat Biskut Ala Pepero, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Ala Pepero Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Biskut Ala Pepero yang Sempurna untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Ala Pepero yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Ala Pepero, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Ala Pepero yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar tentang Biskut Ala Pepero yang bisa kamu jadikan inspirasi.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Ala Pepero yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Ala Pepero menggunakan 13 bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Mesti ramai yang suka makan peperokan... apa kata kita cuba buat sendiri... senang je sebenarnya... selamat mencuba semua

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Biskut Ala Pepero:

  1. bahan untuk membuat pepero homemade
  2. 1 biji kuning telur
  3. 1 biji putih telur
  4. 250 g coklat masakan
  5. 125 g coklat masakan (putih)
  6. 1/4 cawan susu pekat manis
  7. 2 s/b gula
  8. 1/8 s/k garam
  9. 1/4 cawan mentega (cairkan)
  10. 2 s/b air
  11. 1 1/2 cawan
  12. 1 1/2 cawan tepung gandum
  13. 1/2 s/k baking powder

Cara untuk menyiapkan Biskut Ala Pepero

  1. CARA-CARA UNTUK MEMBUAT PEPERO HOMEMADE -Campurkan susu pekat manis dengan air dan ketepikan.
  2. Satukan tepung, gula, baking powder dan garam.Gaul hingga sebati.
  3. Kemudian masukkan mentega ke dalam adunan tepung, setelah sebati masukkan kuning telur.
  4. Akhir sekali masukkan bancuhan susu tadi. Sekiranya adunan masih melekit, tambahkan tepung hingga adunan menjadi doh.
  5. Balut doh dengan plastik dan simpan dlm peti sejuk selama 20 minit. Tujuannya adalah untuk memastikan doh sebati dan rangup setelah dibakar.
  6. Keluarkan doh dan bentukkan menjadi jejari. Setelah siap, simpan sekejap doh yg dibentuk tadi dalam peti sejuk, lebih kurang 10 minit.
  7. Pastikan oven telah dipanaskan dgn suhu 175 darjah celcius. Keluarkan biskut jejari tadi dan sapukan putih telur dan bakar selama 20-25 minit atau hingga biskut masak
  8. Untuk salutan biskut, cairkan coklat masakan dan jg white coklat dengan kaedah double boiler. Jika kreatif, boleh saja tambahkan pelbagai jenis hiasan coklat mengikut citarasa anda.
  9. Sebelum biskut dicelup ke dalam coklat, pastikan biskut telah sejuk.
  10. Siap....

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Ala Pepero yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.