Resep Semperit Pandan Bersantan yang Lezat

Sedang mencari ide Resep Semperit Pandan Bersantan Anti Gagal yang unik?, Resep Semperit Pandan Bersantan Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan panduan cara menyiapkan Bagaimana Membuat Semperit Pandan Bersantan Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Semperit Pandan Bersantan yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Semperit Pandan Bersantan, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Semperit Pandan Bersantan yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang Semperit Pandan Bersantan yang dapat Anda jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Semperit Pandan Bersantan sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Semperit Pandan Bersantan memakai 7 bahan dan 12 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#goldenapron2020 #week7 #05062020 Assalammualaikum... Hari ini saya nak share resepi biskut raya lagi.. Hihihihi.. Resepi ni saya hasilkan untuk sertai pertandingan Instagram M&S Santan tahun lepas. Alhamdulillah, saya dipilih antara pemenangnya. Ada 10 orang pemenang, kalau tak silap. Rasa semperit ni lemak-lemak gitu dan bau wangi sebab gun santan dan paste pandan. Memang harum satu rumah bila tengah bakar. Jadi saya nak abadikan resepi ini disini. Klau nak cuba, sila lah cuba.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Semperit Pandan Bersantan:
- 100 g mentega
- 250 g gula ising
- 1/2 sudu besar susu pekat
- 1/2 sudu besar santan kotak (saya guna MS Santan)
- 1/2 sudu kecil pandan emulco
- 130 g tepung kastard
- 50 g tepung jagung
Cara membuat Semperit Pandan Bersantan
- Sediakan bahan-bahan.
- Sediakan bekas untuk mengadun. Gunakan senduk kayu atau jenis silicon dari kedai bakery.
- Masukkan mentega/margerin dan gula ising. Gaul sebati.
- Masukkan susu dan santan. Gaulkan sebati.
- Masukkan pandan emulco, gaulkan sebati.
- Masukkan tepung jagung.
- Masukkan tepung kastard. Adun sebati.
- Uli adunan sehingga menjadi doh dan tidak lekat di tangan.
- Guna acuan semperit pecah 8 @ 9. Ataupun acuan kegemaran.
- Alaskan loyang dengan baking paper. Dan bolehlah menyemperit menggunakan acuan tadi. Hiaskan dengan coklat cip.
- Setelah itu, panaskan ketuhar dengan suhu 150-160c selama 10minit. Kemudian bakar semperit anda tadi selama 30-40minit pada suhu yang sama.
- Apabila sudah siap masak, biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara. Siap!
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Semperit Pandan Bersantan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!