'/> Resep Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) yang Enak - Ragam Resepi

Resep Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) yang Enak

Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod)

Lagi mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) yang Lezat yang unik?, Bagaimana Membuat Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod), Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Resep Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) yang Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod), pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Selanjutnya merupakan gambar seputar Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) yang bisa Anda jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) adalah Anggaran 75 pcs. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) diperkirakan sekitar 40-45 minit.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) menggunakan 11 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

#unique2u #goldenapron2020 #week16 Siapa suka nutella pod? Saya pun suka, anak saya pun suka. Sebab ada coklat! Yeaaaaahh... 😂 Makan dengan pod rangup pulak tu, alahai melting sungguh. Amat jarang ada nutella pod ketika musim raya kat rumah yang kita pergi beraya, kan? Kalau ada, memang inilah yang dicapai dulu barulah kuih raya yang lain. Coklat pod ni kategori biskut raya moden, tak kiralah raya puasa atau raya haji, tapi tetap boleh jadi biskut raya turun temurun jugak suatu hari nanti. Yang pasti, saya lah yang akan turun temurunkan ke anak cucu...inshaallah..😬 Sekarang pun, dah ramai yang buat dan beli untuk dihidangkan masa raya. Rugi tak share benda sedap ni. Nak buat ni mudah je, bahan pun mudah sangat nak dapat! Yang uniknya coklat pod saya ni, saya letak pisang masak yang dilenyek ke dalamnya. Pisang masak? Ya,pisang masak! Bau semerbak harum satu rumah masa bakar dalam ketuhar. Memang boleh buat kita tak sabar nak makan. Sedap! Rasa lemak-lemak manis pisang. Kebetulan ada pisang tengah masak ranum kat rumah ni, jadi kita buatlah Pod Oreo Pisang Bercoklat ni hari ni. Cubalah!

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod):

  1. Bahan A
  2. 200 g marjerin Seri Pelangi
  3. 50 g pisang masak yang sudah dilenyek
  4. 100 g gula perang
  5. 1 biji kuning telur
  6. 1/4 tsp esen vanila
  7. 20 g susu pekat
  8. Bahan B
  9. 300 g tepung gandum
  10. 30 g tepung jagung
  11. 50 g oreo hancur

Cara untuk menyiapkan Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod)

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Satukan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati dengan menggunakan spatula.
  3. Kemudian, masukkan bahan B dan gaul sebati seterusnya uli hingga menjadi doh.
  4. Sukat doh dengan menggunakan 1/2 sudu besar metrik atau timbang 10g setiap doh.
  5. Bulatkan dan letak ke dalam acuan tart. Kemudian tekan doh untuk membentuk lubang pod. Boleh menggunakan alat untuk membentuk fondant atau belakang penekan semperit dahlia untuk membuat lubang pod.
  6. Kemudian bakar menggunakan ketuhar dengan suhu 160C selama 30-35minit atau sehingga pod masak keperangan.
  7. Apabila pod sudah sejuk, paipkan coklat spread ke dalam lubang pod. Saya menggunakan jenama Lecker untuk coklat, boleh juga jenama lain seperti nutella dan sebagainya.
  8. Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba!

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Pod Oreo Pisang Bercoklat (Banana Oreo Chocolate Pod) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.