Resep Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang Bikin Ngiler

Lagi mencari ide Resep Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR), Sempurna memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara membuat Resep Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang Sempurna untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang dapat kalian jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) adalah 5-6 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) diperkirakan sekitar 1 jam.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) memakai 17 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Kuih Badak Kubang. Lebih kurang badak berendam dan koci. Atau open air koci. Hehe. Kuih taradisional orang Pahang yang asalnya datang dari daerah Chenor, Pahang. Kalau dulu, sebelum covid, wajib beli kuih badak kubang dan dodol kukus di Pekan Sari/Sehari Temerloh. Rindunya nak mengukur pasar pagi terpanjang di Malaysia tu. Rasanya memang seperti kuih koci tapi diletakkan diatas daun pisang secara terbuka. Selalu kalau nak makan, beli je. Terima kasih kepada cookpad, membuatkan anak jati Pahang ni, mencabar diri buat kuih tradisional negeri kelahiran sendiri. Kalau tak memang surrender laa kuih muih tradisi ni, mesti failed. Alhamdulillah, first time buat dan rasanya adalah 80% menjadi. Lulus laa. Hehe. Harap diri ni berlatih lagi masak masakan tradisional supaya tak hilang ditelan zaman. #merdekapassport
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR):
- Bahan Inti
- 3 keping kecil gula melaka *
- 1/2 cawan gula pasir *
- 3 helai daun pandan (simpul) *
- Secubit garam *
- 1 cawan air +
- 1 biji kelapa parut (putih sahaja)
- 2 sudu besar tepung gandum
- Bahan Kuih Badak Kubang
- 2 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung pulut hitam
- Air secukupnya
- 1 kg santan segar
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar tepung gandum
- Daun pisang secukupnya
- Sedikit minyak
Langkah-langkah untuk menyiapkan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR)
- Masukkan bahan tanda * dalam pan. Kacau dan buar mendidih dan gula larut. Masukkan kelapa prut kacau sampai hampir kering.
- Tabur tepung gandum. Kacau sampai inti masak dan kering. Tutup api, sejukkan inti.
- Untuk kuih, panaskan pengukus. Alas loyang dengan daun pisang gunting bulat. Sapu sedikit minyak.
- Untuk doh, masukkan tepung pulut, tepung pulut hitam dan sedikit garam kedalam mangkuk. Kacau sebati.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga dapat doh macam kuih buah melaka.
- Bulat-bulatkan kecil. Letak inti kelapa ditengah, bulatkan semula. Susun atas daun pisang tadi.
- Untuk santan, bancuh santan, tepung gandum, garam sedikit dan gula sehingga sebati. Kalau rajin boleh kisar atau tapis.
- Tuang adunan santan dalam loyang. Jangan terlampau penuh. Kukus dengan api sederhana selama 10-15 minit. Siap.
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!