Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang Bikin Ngiler

Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal yang unik?, Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, Menggugah Selera memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang Sempurna untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar tentang Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang bisa kalian jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd adalah 50+ biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd diperkirakan sekitar 20 minit.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd menggunakan 17 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Hello! 🙋♀️ Kita bertemu kembali ya. Kali ini CN kongsikan resipi Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos pula. Biskut ini merupakan 'drop cookie' yang berasal dari Whitman, Massachusetts, Amerika Syarikat. Ia dicipta oleh Ruth Graves Wakefield pada tahun 1930an. Dek kerana popularitinya, biskut ini menjadi kebanggaan warga AS sehingga kini. Pelbagai variasi biskut ini dilakukan mengikut kreativiti dan citarasa individu. Biskut ini tergolong dalam kategori Manisan atau Dessert. Resipi untuk biskut ini pula, CN ambil dari blog Azie Kitchen. Memang sedap dan mudah membuatnya kawan-kawan. Jemputlah cuba ya. Boleh dijadikan antara koleksi biskut raya anda nanti.🤭 Nota: 1. Resipi ini paling mudah kerana menggunakan whisk dan spatula saja untuk mengadun bahan. Pun begitu disarankan agar anda tidak perlu terlalu kuat mengadun bahan. Dikhuatiri doh menjadi terlalu lembik. 2. Untuk elak bentuk biskut tidak cantik dan leper, simpan adunan biskut ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 minit. Selepas itu, sudukan atau bulatkan dengan tangan. Jangan terlalu kasar ya. 3. Jika tidak mahu biskut terlalu rapuh, tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras biskut yang anda sukai. Selamat Mencuba ♥️ #PhopByLiniMohd #AlumniPhopbyLiniMohd #CookpadMalaysia #CookpadMY #PeraduanResipi #MakananBarat #ChocolateChipCookies #Biskut #CNdidapur
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd:
- Bahan A
- 1 biji telur gred B
- 1/4 cawan gula kastor
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/2 sudu makan susu segar
- 1/2 sudu teh ekstrak vanila
- 1/4 sudu teh garam
- Bahan B
- 2 cawan tepung gandum | diayak
- 1 cawan semi sweet chocolate chip
- 1/2 cawan kacang walnut | dicincang kasar
- 1 sudu makan serbuk koko | diayak
- 1 sudu makan tepung jagung | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk cream of tartar
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
Cara membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd
- Satukan bahan A di dalam mangkuk adunan. Pukul sebati menggunakan whisk.
- Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko, soda bikarbonat dan serbuk cream of tartar. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk adunan bahan A. Kaup balik menggunakan spatula.
- Kemudian masukkan chocolate chip dan kacang walnut. Gaul sebati. Tekstur adunan sedikit lembik, jangan panik ya.
- Bulatkan adunan dengan tapak tangan atau sudukan dan susun di atas loyang pembakar. Tidak perlu dilenserkan. Pastikan anda jarakkan biskut dengan jarak dua jari kerana ia akan mengembang ketika dibakar.
- Bakar selama 20 minit pada suhu 160°C. Pastikan oven dipanaskan selama 10 minit terlebih dahulu. Waktu memasak juga bergantung kepada suhu dan jenis oven masing-masing.
- Akhir sekali, angkat biskut dan sejukkan di atas redai. Simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat menikmatinya. ❤️
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!