Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ², Enak Banget

Anda sedang mencari ide Bagaimana Menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang Enak Banget yang unik?, Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ², Bikin Ngiler untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ², mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Next merupakan gambar mengenai Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang bisa sobat jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² menggunakan 9 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
#cppassport Biskut kedua Aznie lebaran kali ni. Biskut fav hubby tak lain tak bukan Biskut Mazola @ kacang. Suka betul Qaseh bila makan. Mula suruh dia rasa, dia tak nak. "Adik tak suka kacang yang ni" dia cakap. Suruh juga cuba makan satu. Lepas makan dia datang balik. "Boleh tak adik nak 5 je, sedap sangat" katanya.πEhhhh bukan tadi cakap tak suka kacang ni ke. "Adik saje je cakap macam tu, tapi adik memang suka. Tau kacang ni sedap sangat" katanya. Ayat bodek dia keluar dah. Habis makan dia tunjuk balang. " Yang tu adik punya tau, yang lain bagi kakak dengan abab (abang)"π€¦π»♀️Tu diaaaa . Siap pesan awal-awal pulak tu. Biskut berasaskan kacang begitu popular di banyak negara. Taukah semua?? Sejarah kacang adalah dari Amerika Selatan, kemudian masuk ke Asia, timur melintasi Lautan Atlantik dan kembali lagi ke Amerika Utara. Biskut kacang pertama juga berasal dari Amerika Selatan juga. Manakala mentega kacang pertama kali diperkenalkan di Pesta Dunia St. Louis pada tahun 1904 dan menjadi sumber protein yang enak semasa perang dunia pertama.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ²:
- 2 cawan kacang tanah
- 2 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu besar butter
- 1/2 cawan gula halus
- Secubit garam
- 1/2 cawan minyak jagung mazola
- Bahan Sapuan
- 1 biji kuning telur untuk glaze
Cara untuk membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ²
- Cara Kacang tanah disangai tanpa minyak. Buang kulit dan kisar sederhana halus. (Aznie beli kacang yang dah siap dikisar. Tapi Aznie sangai kejap supaya biskut tahan lebih lama)
- Satukan semua bahan kecuali minyak jagung dan kuning telur.
- Tuang sedikit demi sedikit minyak jagung hingga doh adunan boleh dibentuk.
- Canaikan dan terap dengan acuan pilihan (Aznie guna bentuk kacang)
- Susun biskut diatas dulang pembakar dan glaze dengan kuning telur. Letak kacang sebagai hiasan. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak.
- Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak
-
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!