Resep Biskut Mama Carey Tembikai yang Enak Banget

Sedang mencari inspirasi Resep Biskut Mama Carey Tembikai Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Mama Carey Tembikai Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyajikan Cara Gampang Membuat Biskut Mama Carey Tembikai, Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Mama Carey Tembikai yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Mama Carey Tembikai, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Selanjutnya merupakan gambar seputar Biskut Mama Carey Tembikai yang bisa kalian jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Mama Carey Tembikai yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai menggunakan 13 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
#selangor Saya mula buat biskut mama carey ini 2 tahun lepas utk raya..alhamdulillah ia menjadi pendapatan sampingan saya juga semasa musim raya. Saya menggunakan resepi yg di ambil drp group masakan..terima kasih kpd empunya resepi 😘😘 memang sedap 😋😋 Biskut ini mempunyai 2 lapisan & di bakar dua kali..mula2 biskut, kemudian di bakar sekali lagi selepas deko dgn aisingnya. Sebelum ini, saya hanya melukis corak bunga. Di sebabkan saya suka & teruja dgn corak tembikai, jadi saya merealisasikannya pd kali ini..tapi sebenarnya bergantung pd kreativiti masing2 utk buat corak apa pun yg disukai supaya menjadi lebih menarik lagi & sedap mata memandang, sedap di mulut utk menikmatinya..
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Mama Carey Tembikai:
- biskut
- 🍉 250gm buttercup
- 🍉 115gm gula aising-di ayak
- 🍉 1 biji kuning telur
- 🍉 1 sudu teh esen vanila
- 🍉 350gm tepung gandum*
- 🍉 175gm tepung jagung*
- (bahan2 bertanda di ayak)
- topping aising
- 💗 1 biji putih telur
- 💗 3/4 cwn gula aising- di blend & di ayak
- 💗 1 sudu bsr tepung jagung
- 💗 bijan hitam
Langkah-langkah untuk membuat Biskut Mama Carey Tembikai
- (Biskut) Pukul butter & gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur & esen vanila. Pukul lagi sampai sebati
- Masukkan tepung gandum & tepung jagung. Gaul saja dgn tangan hingga menjadi doh.
- Canai doh & tekap dgn acuan separuh bulat. Bakar pd suhu 150•c selama 10 minit. Bakar separuh masak saja sebab selepas deko dgn aising, ia akan di bakar semula hingga masak sepenuhnya
- (Topping Aising) Pukul putih telur hingga kembang & bertanduk.
- Masukkan gula aising & tepung jagung. Pukul lagi hingga pekat & likat. Adunan lambat jatuh apabila di angkat dgn mixer
- Bahagikan adunan kpd 4 bhgn. Campur setiap bahagian dgn warna merah, kuning & hijau. Satu bhgn lagi dibiarkan warna putih/plain. Kemudian, masukkan ke dlm piping bag
- Ambil biskut yg telah sejuk tadi. (Refer pd gambar) Mula2 picit & linekan dulu dgn warna hijau di bhgn tepi biskut sebagai kulit tembikai. Picit agak tebal, baru cantik. Selepas itu, linekan pula warna putih sebagai kulit dlm tembikai. Paipkan adunan warna merah sebagai isi tembikai & hias dgn bijan hitam sebagai bijinya. Buat step yg sama dgn tembikai kuning hingga habis adunan
- Bakar semula pd suhu 150•c selama 10 minit, api bawah saja. Bergantung pd oven masing2. Jangan bakar terlalu lama, nanti aising akan jadi kuning & merekah
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Mama Carey Tembikai yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!