Resep Biskut kacang (mazola) yang Sempurna

Lagi mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Biskut kacang (mazola) Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut kacang (mazola) Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Bagaimana Membuat Biskut kacang (mazola) Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut kacang (mazola) yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut kacang (mazola), pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Biskut kacang (mazola) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar tentang Biskut kacang (mazola) yang bisa Anda jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang (mazola) adalah 2 balang kecil. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Biskut kacang (mazola) yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut kacang (mazola) memakai 6 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Pertama Kali mencuba membuatnya.. alhamdulillah bolehlah untuk makan2 sendiri.. Sumber: cookpader sue bleeza.. #cookpadmalaysia #recooked
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut kacang (mazola):
- 2 cawan tepung gandum (saya guna 4 cawan)**
- 1 cawan kacang tanah Yang telah digoreng Dan Di kisar **
- 1 cawan gula tebu dikisar halus (saya guna 1/2 cawan sahaja)**
- 1 cawan minyak masak
- 1 biji kuning telur untuk sapuan (saya guna 2 biji kuning telur)
- Sedikit kacang tanah untuk hiasan
Langkah-langkah membuat Biskut kacang (mazola)
- Campurkan terlebih dahulu bahan2 kering (**). Gaul sehingga sebati.. kemudian masukkan minyak masak.
- Uli Dan bentukkan adunan tadi menjadi doh Yang besar. Pastikan semua bahan sebati Dan doh kelihatan berminyak.
- Bentukkan doh tadi mengikut saiz Yang dikehendaki..Dan hiasakan dengan kacang tanah.
- Preheat oven 170°c 10 minit.. kemudian bakar pada suhu 170°c selama 20 minit. 10 minit pertama membakar, keluarkan semula untuk sapuan telur kuning Dan sambung bakar 10 minit sehingga keperangan. (Saya guna 25 minit, 10 minit bakar pertama, sapu telur kuning Dan sambung bakar 15 minit sehingga keperangan. Jangan hangus).
- Sejukkan Dan simpan Dalam bekas kedap udara.. siap 🥰
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut kacang (mazola) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!