'/> Resep Bahulu Pandan Coklat Rice yang Menggugah Selera - Ragam Resepi

Resep Bahulu Pandan Coklat Rice yang Menggugah Selera

Bahulu Pandan Coklat Rice

Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Membuat Bahulu Pandan Coklat Rice Anti Gagal yang unik?, Resep Bahulu Pandan Coklat Rice yang Lezat Sekali memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyajikan Bagaimana Menyiapkan Bahulu Pandan Coklat Rice yang Lezat untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Bahulu Pandan Coklat Rice yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Bahulu Pandan Coklat Rice, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Bahulu Pandan Coklat Rice enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Selanjutnya merupakan gambar tentang Bahulu Pandan Coklat Rice yang dapat kalian jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Bahulu Pandan Coklat Rice yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Bahulu Pandan Coklat Rice menggunakan 6 bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Makan petang saya hari ni.. mulut teringin nak menguyah..tetiba teringat ke bahulu. Selalunya buat yg biasa je, tapi kali ni saya buat versi pandan & di campur dgn coklat rice, menyedapkan lagi bahulu ni. Saya suka bakar garing sedikit.. Alhamdulillah..lembut je..anak2 pun suka makan.. Haa Lailer sinonim dgn kek pandannya kan..boleh la try buat bahulu Pandan ni pulak untuk pikat hati Jekfer 😍

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Bahulu Pandan Coklat Rice:

  1. 5 biji telur gred B
  2. 3/4 cawan gula kastor
  3. 1 1/3 cawan tepung gandum
  4. 1 sudu besar air daun pandan
  5. (blend 1 helai daun pandan saiz besar dgn 1/2 cawan air)
  6. Pewarna hijau epal

Cara untuk membuat Bahulu Pandan Coklat Rice

  1. Sangai tepung gandum dalam 5 minit
  2. Sapu minyak pada acuan bahulu & panaskan di dlm oven dulu pada suhu 160°c selama 10 minit
  3. Pukul telur, gula & air daun pandan hingga kembang menggunakan high speed
  4. Tambah pewarna hijau. Pukul lagi hingga adunan boleh di bentuk reben. Saya pukul dlm 10 minit
  5. Masukkan tepung. Kaup balik perlahan-lahan dgn whisk atau sptula saja hingga rata
  6. Campur coklat rice & sebatikan
  7. Sudukan ke dlm acuan yg telah di panaskan tadi. Bakar api atas & bawah pada suhu 160°c selama 10-15 minit atau hingga keperangan. Bila di cucuk dgn lidi ia x melekat & lidi bersih
  8. Cungkil dgn lidi. Bahulu mudah di keluarkan. Sedia di hidangkan panas2.. rangup die luar, lembut di dalam

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Bahulu Pandan Coklat Rice yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.