'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Ketupat Raya Anti Gagal - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Ketupat Raya Anti Gagal

Biskut Ketupat Raya

Lagi mencari inspirasi Resep Biskut Ketupat Raya Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Ketupat Raya Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyiapkan Resep Biskut Ketupat Raya Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Ketupat Raya yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Ketupat Raya, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut Ketupat Raya enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa. Next merupakan gambar mengenai Biskut Ketupat Raya yang bisa kalian jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Ketupat Raya adalah 100 keping. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut Ketupat Raya sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Biskut Ketupat Raya memakai 12 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Sempena Hari Raya Pertama Cookpad Malaysia, kita raikan dengan biskut ketupat simbol makanan tradisi melayu dalam bentuk pastry, biskut lama yang di beri penampilan baru .. #RayaPertama #CookpadMalaysia #PeraduanResipi

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Biskut Ketupat Raya:

  1. 250 gm marjerin
  2. 125 gm gula caster
  3. 1 kuning telur
  4. 320 gm tepung gandum
  5. Putih telur untuk pelekat
  6. Tambahan Doh Kastard :
  7. 1 sudu makan tepung kastard
  8. 1/2 sudu teh esen vanilla
  9. sedikit pewarna kuning
  10. Tambahan Doh Pandan :
  11. 2 sudu kecil pandan emulco
  12. sedikit pewarna hijau apple

Langkah-langkah membuat Biskut Ketupat Raya

  1. Putar marjerin dan gula dengan senduk kayu hingga sebati. Masukkan telur, putar hingga rata. Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian : 1 bahagian di tambah tepung kastard, esen vanilla dan pewarna kuning 1 bahagian di tambah pandan emulco dan pewarna hijau.
  3. Bungkus dalam plastik dan leperkan ketebalan 1 cm. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan canai kedua-dua doh di atas 2 keping plastik. Potong ketebalan 1 cm setiap satu.
  4. Susun 3 jalur berselang warna, sapu putih telur sebagai pelekat. Buat 3 susunan dan tindihkan menjadi satu log. Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Setelah di keluarkan dari peti sejuk, biarkan sebentar supaya doh lembut.
  5. Potong menggunakan pomotong plastik atau pisau tajam. Bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Ketupat Raya yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.