'/> Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Ala Pepero Anti Gagal - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Ala Pepero Anti Gagal

Biskut Ala Pepero

Lagi mencari ide Bagaimana Menyiapkan Biskut Ala Pepero Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Ala Pepero Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyajikan Resep Biskut Ala Pepero, Bikin Ngiler untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Ala Pepero yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Ala Pepero, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Biskut Ala Pepero enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa. Berikutnya adalah gambar seputar Biskut Ala Pepero yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Biskut Ala Pepero yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Ala Pepero memakai 13 jenis bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Mesti ramai yang suka makan peperokan... apa kata kita cuba buat sendiri... senang je sebenarnya... selamat mencuba semua

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Biskut Ala Pepero:

  1. bahan untuk membuat pepero homemade
  2. 1 biji kuning telur
  3. 1 biji putih telur
  4. 250 g coklat masakan
  5. 125 g coklat masakan (putih)
  6. 1/4 cawan susu pekat manis
  7. 2 s/b gula
  8. 1/8 s/k garam
  9. 1/4 cawan mentega (cairkan)
  10. 2 s/b air
  11. 1 1/2 cawan
  12. 1 1/2 cawan tepung gandum
  13. 1/2 s/k baking powder

Langkah-langkah membuat Biskut Ala Pepero

  1. CARA-CARA UNTUK MEMBUAT PEPERO HOMEMADE -Campurkan susu pekat manis dengan air dan ketepikan.
  2. Satukan tepung, gula, baking powder dan garam.Gaul hingga sebati.
  3. Kemudian masukkan mentega ke dalam adunan tepung, setelah sebati masukkan kuning telur.
  4. Akhir sekali masukkan bancuhan susu tadi. Sekiranya adunan masih melekit, tambahkan tepung hingga adunan menjadi doh.
  5. Balut doh dengan plastik dan simpan dlm peti sejuk selama 20 minit. Tujuannya adalah untuk memastikan doh sebati dan rangup setelah dibakar.
  6. Keluarkan doh dan bentukkan menjadi jejari. Setelah siap, simpan sekejap doh yg dibentuk tadi dalam peti sejuk, lebih kurang 10 minit.
  7. Pastikan oven telah dipanaskan dgn suhu 175 darjah celcius. Keluarkan biskut jejari tadi dan sapukan putih telur dan bakar selama 20-25 minit atau hingga biskut masak
  8. Untuk salutan biskut, cairkan coklat masakan dan jg white coklat dengan kaedah double boiler. Jika kreatif, boleh saja tambahkan pelbagai jenis hiasan coklat mengikut citarasa anda.
  9. Sebelum biskut dicelup ke dalam coklat, pastikan biskut telah sejuk.
  10. Siap....

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Ala Pepero yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.