'/> Cara Gampang Menyiapkan Puding Biskut Anti Gagal - Ragam Resepi

Cara Gampang Menyiapkan Puding Biskut Anti Gagal

Puding Biskut

Sedang mencari ide Resep Puding Biskut yang Enak Banget yang unik?, Resep Puding Biskut, Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Bagaimana Membuat Puding Biskut Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Puding Biskut yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Puding Biskut, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Puding Biskut yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Next merupakan gambar seputar Puding Biskut yang dapat sobat jadikan inspirasi.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Puding Biskut yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Puding Biskut memakai 12 bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

#goldenapron2020 #cookpadmalysia Puding cukup mudah dibuat tapi sedap rasanya,sedang-sedang sahaja manisnya. Sedap dimakan selepas disejukkan dalam peti ais.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Puding Biskut:

  1. A:
  2. 2 bungkus biskut kraker coklat Munchy
  3. B:
  4. 1 gelas tepung jagung
  5. 1 tin krimer sejat cair Saji
  6. 1/2 gelas gula kastor
  7. 50 gram butter (Anchor Salted)
  8. 4 gelas air (guna gelas yang sama untuk sukat adunan)
  9. 1 helai daun pandan disimpul
  10. 1 camca teh esen vanila
  11. C:
  12. 1/2 gelas serbuk Milo

Langkah-langkah untuk menyiapkan Puding Biskut

  1. Keluarkan biskut dari bungkusan plastiknya,letak di dalam pinggan,ketepikan.
  2. Basahkan acuan loyang 4 segi dengan sedikit air.Susun 1 lapisan biskut dengan teratur,ketepikan.
  3. Campur semua bahan B dalam periuk non stick- tepung jagung,susu sejat,gula kastor,butter,daun pandan,air dan esen vanila.Kacau hingga larut.
  4. Nyalakan api,kacau tanpa henti hingga adunan berkilat dan meletup-letup.Tutup api.
  5. Tuangkan sedikit adunan ke atas lapisan biskut.Ratakan.
  6. Ulang proses yang sama 3 x.Abaikan jika lapisan atas sedikit berketul sebab adunan mulai mengeras.Ratakan sahaja adunan di bahagian atasnya.
  7. Tabur serbuk Milo hingga rata di lapisan atas.Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
  8. Biarkan di dalam peti ais sehingga betul-betul sejuk @ seelok-eloknya dibiarkan semalaman.Lagi sejuk lagi sedap.Keluarkan,potong menggunakan pisau yang tajam,hidangkan...

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Puding Biskut yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.