Cara Gampang Menyiapkan Biskut Oren yang Sempurna

Anda sedang mencari ide Resep Biskut Oren yang Lezat yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Oren Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Cara Gampang Menyiapkan Biskut Oren Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Oren yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Oren, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Oren yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar seputar Biskut Oren yang dapat sobat jadikan wawasan.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Biskut Oren sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Biskut Oren memakai 14 jenis bahan dan 11 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Buah oren saya dah berbuah..masak ranum..manis.. Excited sgt dgn tema Cookpad kali ni Masak Apa Warna Oren..terus terbayang buah oren. Sebenarnya ni adalah biskut Mama Carey..tapi saya buat bentuk buah oren. Bukan bentuknya saja buah oren..tapi aising & biskutnya pun rasa oren sebab saya perah dgn jus oren fresh2..sedap & rangup..wangi je bau jus oren tu..😍😋
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Oren:
- Biskut
- 250 g butter
- 1 cawan gula aising @ gula kastor
- 1 biji kuning telur A
- 1 sudu besar jus oren fresh
- 2 1/2 cawan tepung gandum*
- 1 1/2 cawan tepung jagung*
- (bahan2 bertanda * di ayak)
- Topping Icing
- 1 biji putih telur A
- 3/4 cawan gula aising
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh jus oren fresh
- Pewarna oren
Cara membuat Biskut Oren
- Biskut 👉 Pukul butter dgn gula hingga kembang.
- Kemudian, masukkan telur & jus oren. Pukul sebati
- Campur tepung2 yg telah di ayak. Gaul dgn tangan hingga jadi doh.
- Canai & tekap dgn acuan bulat
- Bakar pd suhu 150•c selama 8-10 minit. Bakar separuh masak saja sebab nanti kita akan bakar sekali lagi selepas paip aising. Sejukkan biskut dulu
- Aising 👉 Pukul putih telur hingga kembang & bertanduk
- Kemudian, campur gula aising, tepung jagung & jus oren. Pukul lagi hingga pekat & kental. Bila diangkat ia tak jatuh
- Bahagikan kpd 2 bahagian. Adunan putih sedikit saja..adunan selebihnya di campur dgn warna oren. Masukkan ke dlm piping bag
- Picit line di keliling biskut dgn aising putih. Selepas tu, line kan pula di tengah2nya seperti di dlm gambar. Kemudian, picit aising oren di antara line2 tadi. Akhir sekali, picit aising putih jadi biji buah oren. Aising kene tebal sikit ye..baru cantik..
- Bakar pd suhu 140•c selama 3-5 minit. Bila di tekan dgn jari, aisingnya keras & tak melekat di tangan bermakna ia sudah masak
- Sejukkan & simpan di dlm bekas kedap udara
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Oren yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!