'/> Bagaimana Menyiapkan Talam Suji Pandan Anti Gagal - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Talam Suji Pandan Anti Gagal

Talam Suji Pandan

Anda sedang mencari ide Cara Gampang Membuat Talam Suji Pandan Anti Gagal yang unik?, Resep Talam Suji Pandan Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara membuat Resep Talam Suji Pandan Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Talam Suji Pandan yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Talam Suji Pandan, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Talam Suji Pandan enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Talam Suji Pandan yang dapat kalian jadikan inspirasi.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Talam Suji Pandan yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Talam Suji Pandan memakai 16 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Lembut dan suji nya cair di mulut. Favourite, tapi susah nak jumpa di kedai. Nak buat sendiri kena ada kerajinan. Inilah harinya! Kita rujuk yatiememories.blogspot.com yg memang dikenali kerana resepi kuih-kuih talamnya. Ni kali kedua buat ikut resepi yg sama, selepas 4-5 tahun. Cuma adjust bahagian hijau, kurangkan telur dari 4 kepada 2 je. Pertama kali cuba yg pandan, biasanya lapisan gula merah. Santan utk 2-2 bahagian tu jangan dicairkan nanti kuih tak naik lemaknya. ***Kita sukat guna cawan kopi.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Talam Suji Pandan:

  1. Suji
  2. 2 1/4 cawan air*
  3. 1 1/2 cawan tepung suji*
  4. 1 cawan gula
  5. 1 cawan santan pekat
  6. 1 1/4 cawan air
  7. 2 biji telur
  8. Sedikit pewarna kuning
  9. Pandan
  10. 2 cawan jus pandan
  11. 1 cawan santan pekat
  12. 2 biji telur
  13. 1 1/2 cawan tepung gandum
  14. 1 1/4 cawan gula
  15. 1/2 tsp garam
  16. Sedikit pewarna hijau

Langkah-langkah untuk menyiapkan Talam Suji Pandan

  1. Satu kan bahagian suji bertanda * selama 30 minit. Bila cukup masa, campur sebati bahan suji yg lain dan tapis masuk ke dalam * tadi. Masa ni juga mula panaskan air pengukus.
  2. Kacau atas api biasa, titiskan pewarna kuning. Bila dah likat tutup api.
  3. Rata kan dalam loyang 10” (alas plastik & minyakkan). Jika buat dalam acuan kecil, letak kan suji separuh acuan. Kukus 25 minit.
  4. Sementara tu, satukan bahagian pandan dan tapis masuk ke dalam periuk. Kacau sentiasa sampai pekat. Kita kisarkan 2 helai daun pandan dgn 2 cawan air.
  5. Tuang ke atas lapisan suji tadi. Cakarkan dulu sebelum tuang. Kukus 30 minit. Ekstra 10 minit dgn penutup terbuka utk keringkan air di atas permukaan kuih.
  6. Bila dah masak, alihkan dari tungku dan biarkan sejuk sekurang-kurang nya 4 jam sebelum dipotong.
  7. Boleh lihat tips utk kuih talam di sini :

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Talam Suji Pandan yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.