'/> Bagaimana Membuat Biskut Sarang Semut, Lezat Sekali - Ragam Resepi

Bagaimana Membuat Biskut Sarang Semut, Lezat Sekali

Biskut Sarang Semut

Sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Biskut Sarang Semut yang Lezat Sekali yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Sarang Semut, Enak Banget memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Resep Biskut Sarang Semut yang Bikin Ngiler untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Sarang Semut yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Sarang Semut, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Biskut Sarang Semut yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Next merupakan gambar seputar Biskut Sarang Semut yang dapat kamu jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Sarang Semut adalah 86 bekas. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Sarang Semut yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Sarang Semut memakai 8 jenis bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Alhamdulillah.. Sempat juga buat biskut raya pada malam raya. Nak buat hari lain tak sempat sebab kena jaga kedai. Tahun ni beraya 4 orang je.. Saya, kakak dan mak ayah. Mak ayah dah tua tak boleh makan biskut keras2 jadi saya dan kakak pilih untuk buat biskut yang lembut untuk mak ayah. Jadi buat la dua jenis je. Satu biskut dahlia kakak buat.. 😄 Resepi ini diadaptasi dari youtube Buat Orang Lapo.. ☺️ Terdapat sedikit pengubahsuaian dibuat iaitu pada suhu dan masa untuk bakar .. 🌸 #goldenapron2020 #raya2020

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut Sarang Semut:

  1. 1/2 cawan gula kastor
  2. 2 cawan tepung gandum
  3. 1 1/4 cawan tepung kastard
  4. 3/4 cawan tepung jagung
  5. 250 gram mentega
  6. 1 kuning telur
  7. 1 sudu kecil esen vanilla
  8. Sedikit pewarna kuning

Langkah-langkah membuat Biskut Sarang Semut

  1. Masukkan gula kastor ke dalam bekas adunan.
  2. Sebab butter beku jadi saya panaskan dulu dalam frying pan berisi air nak bagi cepat cair. 😁
  3. Masukkan butter ke dalam bekas adunan. Pukul rata. Masukkan kuning telur.
  4. Masukkan esen vanilla diikuti pewarna kuning. Pukul rata.
  5. Masukkan tepung gandum diikuti tepung kastard.
  6. Masukkan tepung jagung. Pukul rata sehingga sebati.
  7. Uli doh dengan tangan. Doh akan menjadi lembut.
  8. Parut doh kecil-kecil. Masukkan ke dalam paper cup biskut.
  9. Tabur colour rice atas biskut. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 150 darjah celcius selama 30 minit. Siap dan boleh disimpan di dalam bekas. ☺️

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Sarang Semut yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.