Resep English scones, Lezat Sekali

Sedang mencari ide Resep English scones Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Membuat English scones Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara menghidangkan Resep English scones yang Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal English scones yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari English scones, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan English scones yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Berikutnya adalah gambar mengenai English scones yang bisa Anda jadikan wawasan.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan English scones sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan English scones memakai 10 bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
#goldenapron2020 #bonus #Sekones #minicontest Saya memang suka makan scone. Boleh makan tanpa jem. Suka sangat dengan aroma wangi menteganya dan nikmati ketika masih panas, fuh sedapnya. Terasa macam di London. Hehe.. Bonus minggu ni tajuk skones. Boleh lah cuba buat scone homemade. Bestnyer! Resipi ni tak juga susah sangat. Kalau tiada penekap biskut, boleh potong guna pisau mata runcing. Tak cantik, takpe yang penting sedap! Doh scone kena buat di room yang sejuk. So, kalau kamu rasa doh tu macam lembik, masukkan dalam peti sejuk 5 minit atau sehingga dia agak firm. Sementara menunggu batch scone masak, saya letak doh dalam peti sejuk. Mentega pun, kena letak dalam peti sejuk, bila nak guna baru keluar kan. Yala, negara kita ni kan panas. Kalau boleh, gunalah brand butter yang high standard, yang wangi barulah harum semerbak dapur kamu dengan butter. Hehe.. Itu saja tips nya ya. Jangan lupa. Selamat mencuba resipi ini.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan English scones:
- 425 g tepung gandum
- 5 tsp baking powder
- 50 g gula kaster
- Secubit garam
- 125 g mentega sejuk (chop)
- 1 telur
- 250 ml susu
- Glazing
- 1 biji kuning telur / yolk
- 2 tbsp susu
Langkah-langkah membuat English scones
- Campurkan semua bahan kering, tepung, gula, baking powder, garam.
- Ambil mentega dari peti sejuk dan campur dengan tepung. Buat teknik mencubit dan gembur guna hujung jari.
- Bila mentega sudah bergabung dengan tepung, buat kolam di tengah.
- Campur telur dalam susu. Tuang ke dalam kolam tepung.
- Sebatikan guna jari. Memang akan melekit.
- Pindah ke pelantar yang rata. Tabur sedikit tepung untuk elakkan melekit. Tangan sapu tepung. Ratakan doh, bentukkan macam bulatan. Dan leper kan guna rolling pin atau tapak tangan sehingga ketinggian 2 cm. Jangan leper sangat.
- Letakkan penekap atas tepung sebelum menekap doh dan susun atas pan.
- Sebelum masuk oven, panaskan oven. Sapu kuning telur campur susu atas doh scone. Bakar suhu 180 darjah celsius 25 minit, api atas bawah.
- Nikmati dengan jem atau mentega, atau kosong. lengkapi dengan secangkir teh o.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan English scones yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!