Resep Butter Tea (Bhutan 🇧🇹) yang Enak
Lagi mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Butter Tea (Bhutan 🇧🇹) yang Lezat yang unik?, Cara Gampang Membuat Butter Tea (Bhutan 🇧🇹), Lezat memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyajikan Resep Butter Tea (Bhutan 🇧🇹), Enak Banget untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Butter Tea (Bhutan 🇧🇹) yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Butter Tea (Bhutan 🇧🇹), mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Butter Tea (Bhutan 🇧🇹) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar seputar Butter Tea (Bhutan 🇧🇹) yang dapat sobat jadikan contoh.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Butter Tea (Bhutan 🇧🇹) yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Butter Tea (Bhutan 🇧🇹) memakai 6 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
#BenderaOren2 #Beverages #Minuman #Drinks #TakLebih6Bahan Bhutan terletak di pergunungan Himalaya dan berada di timur Tibet. Tak hairanlah jika mereka menghidangkan butter tea kerana keperluan kalori yang tinggi bagi memanaskan badan di kawasan sejuk. Teh butter ni sangat popular bukan sahaja di Bhutan malah di seluruh Tibet dan Nepal. Secara aunthenticnya, mereka menggunakan butter daripada yak yang dibancuh bersama teh. Cara pembuatannya pun sangat tradisional. Mereka merebus daun teh dalam air mendidih. Apabila air dah bertukar warna perang gelap, air teh ditapis dalam pengisar silinder kayu yang dipanggil Ja Su (Tibet Wooden Yak Churn). Uchu dah google bentuknya. Sangat unik. Garam Himalaya dan butter daripada yak kemudiannya dimasukkan ke dalam Ja Su dan dikisar sehingga mendapat kepekatan tertentu. Kemudian teh butter ini akan dituangkan dalam cerek kuprum (tembaga) dan dipanaskan sebelum dihidangkan. Mereka akan hidangkan butter tea ini biasanya bersama biskut Khabzay dan roasted puff rice. Uchu pernah melawat dan menunggang kuda di kawasan pergunungan di Simla, India. Mereka di sana juga ada menyediakan teh lemak yak untuk pelancong-pelancong. Masa tu tak terfikir untuk mencuba sebab was-was dengan ketoyibbannya.🤣 Jom buat sendiri butter tea!
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Butter Tea (Bhutan 🇧🇹):
- 4 cawan air
- 2 uncang black tea (Uchu guna 3-4 sudu besar serbuk teh biasa sahaja)
- 1/2 sudu teh himalayan salt
- 2 sudu butter (unsalted)/ Ghee (Uchu guna 1 sudu besar sahaja butter)
- 1 cawan Half and Half (*) @ boleh guna susu segar sepenuhnya
- (*) 1/2 cawan susu segar + 1/2 cawan whipping cream
Langkah-langkah untuk membuat Butter Tea (Bhutan 🇧🇹)
- Sediakan Half and Half untuk hasilkan teh yang lebih pekat dan creamy: Campurkan 1/2 cawan whipping cream bersama 1/2 cawan susu. Kacau. (Boleh guna susu segar biasa sahaja sepenuhnya)
- Didihkan teh dalam air 5-10 minit.
- Tuangkan Half & Half. Kemudian tambahkan butter. Kacau sehingga butter larut.
- Optional: Tuangkan dan tapis butter tea ke dalam teko. Kemudian mix dengan mini mixer/mixer. Atau kisar dalam blender jus. Hidangkan ketika teh masih panas.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Butter Tea (Bhutan 🇧🇹) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!