Resep Biskut Suji Makmur Anti Gagal

Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut Suji Makmur Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Suji Makmur Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan membagikan tutorial cara menghidangkan Bagaimana Menyiapkan Biskut Suji Makmur Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Suji Makmur yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Suji Makmur, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Biskut Suji Makmur enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Next merupakan gambar tentang Biskut Suji Makmur yang bisa Anda jadikan ide.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Biskut Suji Makmur sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Biskut Suji Makmur menggunakan 8 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#bazaarramadan #goldenapron2020 Minggu terakhir puasa ni mesti ramai yang tengah busy membakar kuih. Walaupun tahun ini kita tak beraya seperti tahun sebelumnya, kuih raya mesti tersusun diatas meja. Bolehlah anak-anak makan sambil menonton tv. Saya suka sangat kuih atau biskut tradisional. Salah satunya adalah suji Makmur yang berisi kacang tanah yang telah di panggang dan dikisar. Sedapnya Bila masuk kedalam mulut. Terus melekat dilelangit mulut. 😂 Nak mencari biskut raya yang sedap bukan senang. Bagi saya, Kalau harganya biskut tu mahal dan menggunakan kualiti bahan-bahan yang bagus, tidak menjadi masalah. Tapi bukan semua orang boleh beli biskut yang mahal sebab banyak lagi jenis biskut Yang lain untuk di beli. Jadi hari ni saya kongsikan resipi yang bertahun saya buat. Selamat mencuba.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut Suji Makmur:
- 1 kg tepung gandum
- 3/4 cawan gula icing
- 500 gram minyak sapi
- (BAHAN INTI)
- 2 cawan kacang tanah (shantung)
- 3/4 cawan susu pekat
- (BAHAN SALUTAN)
- 2 cawan gula icing
Cara membuat Biskut Suji Makmur
- Sangai tepung Dengan menggunakan api sederhana kecil selama 10 minit sehingga tepung berketul-ketul. Sejukkan Kemudian ayak bersama gula icing.
- Cairkan minyak sapi, biarkan suam. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan gula icing. Adun sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dikepal.
- Untuk menyediakan inti kacang, kisar kacang yang telah di panggang dan dibuang kulit. Kemudian campurkan bersama susu pekat. Gaul sebati.
- Sukat adunan menggunakan sudu penyukat supaya sama besar. Isikan inti kacang. Bentukkan dan susun kedalam loyang. Bakar selama 10-15 minit.
- Bila biskut Makmur sudah sejuk, salutkan dengan gula icing yang telah di ayak. (part salut gula Lupa nak ambil gambar)
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Suji Makmur yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!