Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ², Sempurna

Lagi mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ², Lezat Sekali yang unik?, Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang Lezat Sekali memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyajikan Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ², pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar tentang Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang bisa kalian jadikan ide.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² menggunakan 9 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
#cppassport Biskut kedua Aznie lebaran kali ni. Biskut fav hubby tak lain tak bukan Biskut Mazola @ kacang. Suka betul Qaseh bila makan. Mula suruh dia rasa, dia tak nak. "Adik tak suka kacang yang ni" dia cakap. Suruh juga cuba makan satu. Lepas makan dia datang balik. "Boleh tak adik nak 5 je, sedap sangat" katanya.πEhhhh bukan tadi cakap tak suka kacang ni ke. "Adik saje je cakap macam tu, tapi adik memang suka. Tau kacang ni sedap sangat" katanya. Ayat bodek dia keluar dah. Habis makan dia tunjuk balang. " Yang tu adik punya tau, yang lain bagi kakak dengan abab (abang)"π€¦π»♀️Tu diaaaa . Siap pesan awal-awal pulak tu. Biskut berasaskan kacang begitu popular di banyak negara. Taukah semua?? Sejarah kacang adalah dari Amerika Selatan, kemudian masuk ke Asia, timur melintasi Lautan Atlantik dan kembali lagi ke Amerika Utara. Biskut kacang pertama juga berasal dari Amerika Selatan juga. Manakala mentega kacang pertama kali diperkenalkan di Pesta Dunia St. Louis pada tahun 1904 dan menjadi sumber protein yang enak semasa perang dunia pertama.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ²:
- 2 cawan kacang tanah
- 2 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu besar butter
- 1/2 cawan gula halus
- Secubit garam
- 1/2 cawan minyak jagung mazola
- Bahan Sapuan
- 1 biji kuning telur untuk glaze
Cara untuk membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ²
- Cara Kacang tanah disangai tanpa minyak. Buang kulit dan kisar sederhana halus. (Aznie beli kacang yang dah siap dikisar. Tapi Aznie sangai kejap supaya biskut tahan lebih lama)
- Satukan semua bahan kecuali minyak jagung dan kuning telur.
- Tuang sedikit demi sedikit minyak jagung hingga doh adunan boleh dibentuk.
- Canaikan dan terap dengan acuan pilihan (Aznie guna bentuk kacang)
- Susun biskut diatas dulang pembakar dan glaze dengan kuning telur. Letak kacang sebagai hiasan. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak.
- Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak
-
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πΊπ² yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!