'/> Resep Biskut Arab (Egypt), Lezat Sekali - Ragam Resepi

Resep Biskut Arab (Egypt), Lezat Sekali

Biskut Arab (Egypt)

Lagi mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab (Egypt), Sempurna yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) yang Sempurna memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab (Egypt), Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Arab (Egypt) yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Arab (Egypt), mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Arab (Egypt) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Next adalah gambar seputar Biskut Arab (Egypt) yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Arab (Egypt) yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Arab (Egypt) menggunakan 5 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

#cppassport Sumber asal: Cookpader Puan Nurul. Olahan semula: ha.lim39 : Alhamdulillah sempat siapkan cabaran #3c dengan tema Biskut Arab.Resepi asal Puan Nurul,k ha olah semula mengikut bahan yang ada di rumah sahaja.K.ha gunakan Pure Butter mengantikan minyak sapi dan gula perang menggantikan gula icing.Letak pewarna biru sedikit untuk penambah seri. Kebetulan pula di Kelantan masa ini tengah meningkat kes Covid -19 jadi tak ada keberanian untuk keluar membeli minyak sapi,guna sahaja mana-mana bahan yang ada.Alhamdulillah menjadi dan rasanya hampir sama,sedap dan wangi biskutnya. K.ha buat separuh adunan sahaja,dapatlah 24 biji biskutnya.Terima kasih Nurul untuk inspirasinya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut Arab (Egypt):

  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 4-5 camb penuh pure butter (Anchor Unsalted)
  3. Secubit garam (rock salt)
  4. 1/4 cawan gula perang
  5. 1/2 camt pewarna biru (Star Brand)

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Arab (Egypt)

  1. Gaul dan ramas tepung gandum dengan garam dan butter hingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan gula perang,adun hingga bercampur-rata.Kepalkan bulat-bulat,jika masih berderai tambah sedikit lagi butter hingga adunan boleh dikepal.
  3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian.1 adunan plain dan 1 adunan letak dan adun dengan warna biru.
  4. Ambil secubit adunan plain dan secubit adunan biru.Bulatkan,letak di dalam cawan kertas.Buat sampai habis.
  5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160 C - 170 C selama 18 - 20 minit bergantung kepada jenis oven.Siap.
  6. Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara @ dihidangkan.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Arab (Egypt) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.