Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut sarang semut, Enak

Lagi mencari inspirasi Resep Biskut sarang semut yang Sempurna yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut sarang semut Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyajikan Cara Gampang Membuat Biskut sarang semut Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut sarang semut yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut sarang semut, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Biskut sarang semut enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa. Next adalah gambar tentang Biskut sarang semut yang dapat sobat jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut sarang semut adalah sekeluarga. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut sarang semut diperkirakan sekitar 30 minit.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Biskut sarang semut sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Biskut sarang semut memakai 12 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Tgok cookpad je ada biskut raya lalu lalang, kita buat biskut malas sikit. Suka lagi buat kek senang xpyah nk banyak kerja 🤣🤣🤣. Sbb biskut ni xpernah rasa dan terasa nk makan maka bro mensado kan tangan dan hati buat juga 😅😅 demi raya yg sendu tahun ini. Allahmdulillah sedap ranggup dan lembut at the same time! Ala² rasa biskut semperit juga skit. Bila makan rasanya seperti hari raya dah, dah hbis dia punya mood raya pun kurang😅😅😅 jadi mkn banyak ². Kebetulan paper cup yg kelmarin ada lagi baki buat biskut cornflakes madu. Ingat dpat lah mkn biskut cornflakes raya ni apa omar dtg terus dia tambah air dlm Tupperware cornflakes tu dah lemau biskutnya 😵😵😵. Jomlah cuba buat biskut nya.🙏🙏🙏
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut sarang semut:
- 250 g butter dan marjerin saya campur
- 1/2 cawan gula csr perang diblender halus
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/4 cawan tepung kastard
- 3/4 cawan tepung jagung
- 1 biji telur kuning sahaja
- 1 sudu teh Essen vanilla
- Sedikit pewarna kuning
- Bahan tambahan
- Paper cup
- Manik warna warni
- Penyagat
Cara membuat Biskut sarang semut
- Saya guna senduk kayu je tpi mesin lebih baguslah. Kacau² mentega dan gula tak sampai kembang pun.
- Seterusnya masukkan essen, telur kuning dan pewarna skit kacau² lagi biar mesra je.
- Masukkan semua tepung pastu gaulkan sehingga terbentuk doh.
- Bila doh tbentuk, boleh lah siapkan² penyagat kita.. saya guna penyagat sayur je yg ada bekas senang xpayah guna bekas lain mudah je klau guna yg ni. Doh nya lembut nya.
- Ambil sedikit doh sagatkan seperti sagat keju je. Pastu guna kan garpu ya Bila nk letakkan dlm paper cup.
- Sediakan paper cup dan masukkan biskut tadi lalu hiaskan dgn manik² comel. panaskan ketuhar 160-170 Celsius selama 10 minit dulu. Pastu masukkan biskut bakarkan Selama 20 minit pastu sejukkan boleh lah disimpan dlm Tupperware.
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut sarang semut yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!