Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Durian yang Bisa Manjain Lidah

Lagi mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Biskut Durian yang Lezat yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Durian yang Lezat memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyiapkan Resep Biskut Durian yang Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Durian yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Durian, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Durian enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar seputar Biskut Durian yang dapat kalian jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Biskut Durian sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Biskut Durian memakai 13 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Hari tu terbuat biskut durian viral sebab geram tengok orang punya asyik lalu lalang aje gambarnya di wall kita.. Tapi yang kita punya ni bukan musang king tau.. durian kampung aje 😁.. Ingat stok warna kuning ada lagi rupanya out of stock.. Durian kampung apa salahnya kan..
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Durian:
- doh biskut
- 125 gm isi durian
- 370 gm tepung gandum
- 125 gm salted butter
- 3 biji kuning telur
- 1 sudu kecil perasa durian (durian flavour) - saya skip
- 1 sudu kecil emplek
- 20 gm tepung jagung
- 40 gm Almond biji - di bakar/sangai terlebih dahulu
- salutan coklat
- 200 g white coklat bar
- 50 g white coklat Beryls coin
- Pewarna kuning (oil based) - saya guna sangat sedikit untuk dapatkan iras durian kampung
Langkah-langkah membuat Biskut Durian
- Satukan butter, kuning telur dan perasa durian sebatikan dengan senduk kayu. Masukkan tepung jagung, isi durian kacau dan masukkan pula tepung gandum sedikit-sedikit diikuti emplex adun adunan hingga tidak melekat dijari.
- Cubit adunan sebesar ibu jari letak badam dan bentukkan seperti ulas durian ikut kreativiti sendiri. Buat hingga adunan habis, bakar pada suhu 150 selama 20minit. Selepas itu sejukkan dahulu biskut durian.
- Satukan kedua jenis coklat putih, double boiler hingga cair. Asingkan sedikit untuk melukis nanti. Jika inginkan warna kuning campurkan pewarna dan sebatikan.
- Ambil biskut yang dibakar tadi, celup ke dalam coklat dan letak di atas redai. Apabila kering guna brush celup ke dalam coklat putih lukis seperti seakan di bahagian tepi ulas durian tu. Biarkan elok kering dan boleh disimpan di dalam bekas.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Biskut Durian yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!